Ogledi Škocjanskih jam

prospekt PSJ 2 2

spletna mala

OPIS POTI
Ogled se prične na sprejemnem centru od koder se boste v spremstvu vodnikov peš podali proti udornici Globočak, kjer se nahaja vhod v Škocjanske jame. Skozi umetni tunel boste najprej stopili v Tiho jamo – suhi fosilni rov, ki je bogat s številnimi raznovrstnimi kapniškimi tvorbami. Sprehodili se boste skozi največjo dvorano Tihe jame z imenom Velika dvorana, kjer boste občudovali Orjaka, ki je eden največjih kapnikov v jamskem sistemu.
Pot se iz Tihe jame nadaljuje v Šumečo jamo, kjer vas bo pozdravila reka Reka in se podali skozi enega največjih podzemnih kanjonov v Evropi. Enormne dimenzije kanjona, bučanje Reke in prečkanje znamenitega Cerkvenikovega mostu nad rečno strugo, ne pustijo nobenega obiskovalca ravnodušnega.
Ob prihodu na dnevno svetlobo boste ogled samostojno nadaljevali po Veliki dolini, ki je ena največjih udornic v Sloveniji. Mimo Tominčeve jame, ki je pomembna zaradi številnih arheoloških najdb, se pot vije pod naravnim mostom v Malo dolino. Po mostu, katerega oblika konstrukcije spominja na človeško ribico, boste vstopili v Mahorčičevo in Mariničevo jamo, ki leži pod vasjo Škocjan, po kateri je cel jamski sistem dobil ime. Po izhodu iz jame se boste povzpeli do vasi Matavun, kjer boste prečkali cesto in sledili oznakam do izhodišča na sprejemnem centru.
V primeru, da je opisana pot, ki traja med dvema urama 30 minut in tremi urami, njena dolžina pa znaša 5 km in vsebuje pribl. 1000 stopnic prenaporna, se lahko ob prihodu na dnevno svetlobo odločite za predčasen izhod iz jamskega sistema v Veliki dolini (kar pomeni 3 km hoje in 500-800 stopnic).
V mesecih januar, februar, marec, april, oktober, november in december se ogled Škocjanskih jam zaključi z izhodom iz Velike doline (IZHOD 2).
Vse obiskovalce naprošamo, da sledite navodilom osebja parka, skrbite za svojo varnost ter spoštujete in varujete naravo. V notranjosti jame fotografiranje ni dovoljeno.
Vsem obiskovalcem priporočamo, da so oblečeni v udobna športna oblačila, primerno obuti, imajo s seboj pokrivalo za glavo in zadostno količino vode ter v primeru dežja dežnik, saj se del poti prehodi po površju. 
Ogled jam s hišnimi ljubljenčki ni dovoljen.

Želimo vam prijetno počutje in uživanje v odkrivanju čudes narave!

opozorila 1

 

 URNIK OBISKOV PO POSAMEZNIH MESECIH


10:0011:0011:3013:0014:0015:00
Januar (*)       
Februar      
Marec      
April      
Maj      
Junij      
Julij      
Avgust      
September 
Oktober  
November   
December (*)    

* Škocjanske jame so zaprte 1. januarja in 25. decembra.

Legenda:

 vsak dan
 nedelja


CENE 2021
Ogled Škocjanskih jam

 

Obdobje - mesec

Odrasli 

Upokojenci, študenti (do 26.leta) 

Otroci in skupinska dijaška 

Ogled Škocjanskih jam

jan., feb., nov., dec.

16,00 EUR

12,00 EUR

7,50 EUR

maj, junij, september, 

22,00 EUR

16,00 EUR

10,00 EUR

jul., avg.

24,00 EUR

18,00 EUR

12,50 EUR

    oktober18,00 EUR14,00 EUR9,00 EUR

spletna mala

OPIS POTI
Park lahko doživite tudi na sprehodu po krožni učni poti okoli udornic Velika in Mala dolina ter skozi vasi Betajna, Škocjan in Matavun. Voden ali samostojen ogled se začne in konča v informacijskem centru. Na njem boste spoznali značilnosti kraških pojavov, reliefne in hidrološke lastnosti, pestro rastlinstvo in živalstvo ter bogato kulturno dediščino tega območja. Učna pot vključuje tudi ogled muzejskih zbirk v Škocjanu.

opozorila 2

Vodeni ogledi parka samo po dogovoru (turistično vodenje).
Individualni ogled je možen vsak dan vse dni v letu, gratis. Priporočamo ogled z knjižico »Vodnik po učni poti«, ki jo kupite v trgovini s spominki.
Šolske skupine, (ekskurzije) - imajo na voljo poseben program s strokovnim vodenjem in delovnimi listi. Več o tem tukaj.


CENE 2020
Vodeni turistični ogledi po učni poti Škocjan
(od junija do oktobra je vključen tudi ogled muzejskih zbirk in Velike doline)

Odrasli  6,00 EUR *
Upokojenci, študenti (do 26.leta)  5,00 EUR *
Otroci  3,50 EUR *

* Organizirane skupine se za voden ogled predhodno dogovorijo (najmanj 10 dni prej)

spletna mala

OPIS POTI
Voden ogled se prične na informacijskem centru, od koder se v jamarski opremi odpravite proti enemu od vhodov v Škocjanske jame, to je Schmidlovi dvorani, in od tam sledite podzemnemu toku reke Reke. Pot vas bo popeljala v podzemno sotesko po Hankejevem kanalu do Swidovega razglednika. Gre za delno obnovljeno pot, ki so jo v strme stene klesali prvi jamski raziskovalci pred več kot 130 leti.

Ogled traja približno 3 do 4 ure, prehodi se nekaj več kot 2 km in naredi 400 stopnic po razgibani pešpoti. Ogled je primeren za polnoletne osebe. Ogled ni mogoč za otroke do 15. leta starosti. Ogled je za mladostnike od vključno 15. do 18. leta starosti mogoč v spremstvu staršev ali skrbnikov, brez spremstva staršev ali skrbnikov pa je ogled za mladostnike od 15. do 18. leta starosti mogoč samo s predhodnim pisnim soglasjem staršev ali skrbnikov.

Pred ogledom se boste na informacijskem centru seznanili z osnovno jamarsko opremo ter njeno uporabo, biti pa morate tudi v dobri psihofizični pripravljenosti. Vodnik, ki vas bo vodil, vam bo predstavil pot in podal navodila za varen obisk.

Prosimo, da ste primerno oblečeni (udobna oblačila npr. trenirka, v zimskem času lahko smučarska podobleka ali podobno) ter imate s seboj gumijaste škornje ali visoke pohodniške čevlje. Zaželeno je, da imate s seboj tudi svetilko. V primeru, da škornjev nimate, jih imamo nekaj parov na izposojo na informacijskem centru. Za čas ogleda dobite tudi jamarski kombinezon, čelado, varnostni pas ter transportno vrečo z vodo in vrečko za smeti. Po ogledu prosimo, da vrnete vso sposojeno opremo. 

V primeru višje sile se ogled ne izvede, četudi je bil predhodno potrjen (npr.: visoka voda). Ogled se realizira, ko so izpolnjeni vsi pogoji za varno izvedbo ogleda. Ogled je mogoč le po predhodno potrjeni rezervaciji (najmanj 10 dni prej).


Hankejev kanal ikone


URNIK OBISKOV PO POSAMEZNIH MESECIH (vedno ob 9.00 uri samo za skupine s predhodno potrjeno rezervacijo) 
DatumProsta mesta
 19.6. 5 prostih mest 
 10.7. 9 prostih mest 
 24.7. 6 prostih mest 
 14.8. 0 prostih mest 
 28.8. 6 prostih mest 
 11.9. 6 prostih mest 
 25.9. 0 prostih mest 
 9.10. 7 prostih mest 
 23.10. 0 prostih mest 
 13.11 0 prostih mest 
 27.11. 6 prostih mest 
 11.12. 10 prostih mest 

CENE 2021
Hankejev kanal
Hankejev kanal100,00 EUR /osebo

Več informacij o Hankejevem kanalu: #EM#68606c68612b6d666668664b7c7e6421777e643d677c#EM#

Dodatne informacije
Informacijski center Parka Škocjanske jame
Matavun 12
SI-6215 Divača

Telefon: 
05 7082 110


Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)