Muzejske zbirke in učna pot

Ogled muzejske zbirke v sprejemnem centru

  • Zbirka zgodovine raziskovanja Škocjanskih jam
    (kjer sta tudi maketi prereza podzemnega kanjona Škocjanskih jam in maketa osrednjega območja parka)
    Urnik 
   Oktober, November, December, Januar, Februar in Marec: vsak dan od 9. do 15. ure.
image»Že ob postavitvi prvotne zbirke Zgodovine raziskovanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju smo se v PŠJ zavedali, da si tako pomembna tema, kot so raziskave Škocjanskih jam in njihovo urejanje za turizem v preteklosti, zaslužijo primerno mesto in dovolj prostora. Predvsem slednje je pripeljalo do selitve zbirke v novo informacijsko točko sprejemnega centra, ki je bila dokončana v letu 2015. Od postavitve prve zbirke se je do odprtja nove nabralo precej eksponatov, v slovenščino so bile prevedene nekatera temeljna dela tujih avtorjev s tega področja, tako da so bili vzpostavljeni temelji za nadgradnjo in postavitev povsem nove interaktivne zbirke s širokim naborom različnih eksponatov, dokumentarnih filmov, instalacij in drugega gradiva. Pri tem je pomembno vlogo odigral tudi Srečko Rože, avtor in lastnik Vojaškega muzeja v Lokvi, ki je prispeval nekaj ključnih predmetov. Zbirka skozi štiri teme - pisni viri, razsvetljava v jami, raziskave in jamarska oprema – ter s pomočjo originalnih zapisov Friedricha Müllerja, možakarja, ki je skupaj z ostalimi z lesenim čolnom in v soju bakel prodiral v skrivnostne globine Škocjanskih jam, obiskovalcu razkriva vztrajnost, pogum, iznajdljivost in originalnost vrlih domačinov in tujih raziskovalcev pri drznih raziskavah škocjanskega podzemlja.«


Ogled muzejskih zbirk v Škocjanu
Urnik odprtja muzejskih zbirk
    Zaprto.

10 min peš iz informacijskega centra
Trajanje ogleda: okoli 30 min.


  • Etnološka zbirka v Jakopinovem skednju

image (3)

  • Zbirke v Delezovi domačiji, Interpretacijski center Škocjan

           Novi muzejski zbirki posvečeni geologiji in biologiji kraškega sveta.


Arheološka zbirka je trenutno zaprta za obiskovalce.

»Dragi obiskovalec, draga obiskovalka! Ob vstopu v prvi prostor, ki predstavlja Mušjo jamo in drugi, ki zastopa njeno okolico, boš morda začutil božanstveno moč, ki jo je skozi tisočletja, od prazgodovine do rimskega časa, ponujal veličastni stik zemeljskega in onostranskega sveta v Škocjanu. Ta nas navdušuje še danes, saj ga uvrščamo v sam vrh svetovnih znamenitosti. Pot razstave se konča svetu vsakdanjega, v originalnem, v skalo vsekanem domu iz rimskega časa.«skocjan caves foto arheo 4

Najdbe iz Mušje jame pri Škocjanu. V tem 50 m globokem breznu so arheologi odkrili preko 600 kovinskih predmetov iz obdobja med 12. do 8. stoletjem pr. n. št. Naselji v Škocjanu ter Gradišču, predvsem pa številna grobišča in druge bogate arheološke najdbe dokazujejo, da je imel ta prostor v 1. tisočletju pred štetjem izjemen pomen. Ožgani ter razlomljeni predmeti, povečini orožje in živalske kosti iz brezna pričajo, da so v pozni bronasti dobi nad jamo potekali obredi darovanja božanstvom.


Videli boste najstarejšo napisno najdbo v Sloveniji. Na zgornjem robu bronaste situle je z zgodnjevenetskimi črkami vrezan napis .o..s.tiiare.i.


Voden ogled učne poti Škocjan za šolske skupine

90 min, 2 km, športna obutev

Za skupine imamo pripravljen voden ogled po poti. Ogled je posebej prilagojen za šolske skupine, kjer šolarji dobijo tudi delovne liste, s pomočjo katerih spoznavamo park. Ogled traja okoli 90 min. Potrebno se je predhodno najaviti in rezervirati termin.
Več o tem ...


skocjan caves foto ponudba 2


Ogled učne poti Škocjan za individualne goste

50 min, 2 km, športna obutev

Individualni gostje se lahko kadarkoli sprehodite po prav v ta namen postavljeni pešpoti okoli naravnih spomenikov Velike in Male doline, kjer so na pojasnjevalnih tablah predstavljene številne zanimivosti in značilnosti tega enkratnega območja. Pot je dolga 2 km, čas potreben za obhod in ogled vseh muzejskih zbirk je okoli 50 min. Muzejske zbirke so odprte le v času sezone (jun.-sept.) in za ogled je potrebna vstopnina (ena vstopnica za vse tri zbirke).


image (4)Pripravil: Samo Šturm

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)