Varstvo dediščine

Regijski park Škocjanske jame leži na Matičnem (Klasičnem) krasu, kjer je doma tudi burja pa pršut in teran. Tukaj ime Kras pišemo z veliko začetnico in kraševci smo trdni ljudje. Pa naj to razume vsak kakor hoče.
Kras je območje med Jadranskim morjem in delom celine kjer so raziskovalci prvič na svetu resno in strokovno začeli odkrivati in raziskovati kraške oblike, kraške jame in druge kraške pojave. Mednarodno uveljavljen izraz v krasoslovju za dolino - dolina ima verjetno svojo domovinsko pravico ravno v Škocjanskih dolinah (Velika in Mala dolina) preden reka Reka zadnjič ponikne v podzemlje. Kako le ne bi, saj so že od prazgodovine te kraje častili in jim posvečali posebno pozornost.

Z vidika vrednotenja naravne dediščine niti niso toliko pomembne količine in poimenski seznami kot dejstvo, da v parku najdemo med seboj prepletajoče se in vendar zelo različne vrste. Vsi našteti pogoji - vzroki in posledice prispevajo k izjemni naravni pestrosti in zato Park Škocjanske jame uvrščamo v vrh slovenske naravne dediščine.

Varstvo naravne dediščine v ustaljenih pogojih zahteva le ohranjanje stanja, brez kakršni koli dodatnih posegov in ukrepov.


Več o varovanju kulturne dediščine

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)