Učna pot Škocjan

50 min, 2 km, športna obutev
Dobrodošli na učni poti Škocjan! V parku Škocjanske jame smo za vse obiskovalce pripravili popestritev obiska s spoznavanjem posebnosti Klasičnega krasa.

Za simbol učne poti smo izbrali kapljico, spremljajte jo in popeljala vas bo po čudovitem svetu parka! Informativne table z ilustracijami, fotografijami in jedrnatim, vsem generacijam razumljivim spremnim besedilom, pomagajo k boljšemu razumevanju naravnih pojavov in kulturne dediščine, ki jih srečamo v naši okolici.


skocjan caves foto ucnapot 1

Sprehod po poti se prične in konča pred informacijskim centrom (kjer tudi kupite karte za ogled Škocjanskih jam) v Matavunu. Tam lahko dobite vse dodatne informacije in si kupite vodnik po učni poti Škocjan, ki vam nudi dodatne informacije in spremlja po poti in pri spoznavanju temeljnih značilnosti parka in Krasa.
Pot je dolga približno dva kilometra in traja predvidoma manj kot uro hoda. Pelje vas okoli Velike in Male Doline, kjer lahko uživate v prekrasnih razgledih na globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Del učne poti sta tudi J'kopinov in Jurjev skedenj v Škocjanu, kjer sta urejeni etnološka zbirka in zbirka odkrivanja in raziskovanja Škocjanskih jam. Tukaj se nahajata tudi maketa prečnega prereza podzemnega kanjona Reke v Škocjanskih jamah in maketa osrednjega območja parka.


zemljevid ucnapot velik

Kaj si lahko ogledate na posameznih točkah ?
1 – 9
Nahajajo se na poti okoli naravnih spomenikov Velike in Male doline. Čaka nas tudi izjemen razgled iz Štefanjinega razglednika nad Veliko dolino, ter Micinega razglednika nad Malo dolino. Vsebine so povezane s pojavi ki jih vidimo na tem prostoru: črni bor, rast drevesa, kroženje snovi v naravi, ptice v stenah udornic, duplarji in podobni prebivalci dreves, nastanek udornih dolin, Reka in moč vode, oblikovanje podzemnih vodnih rovov, prelom v Mali dolini, čebelarjenje, smolarjenje, nastajanje krasa in površja, netopirji, rastlinstvo udornic, raziskovanje in zgodovina odkrivanja jam,

10 – 11
Nahaja se v vasi Betanja; vidimo kamnito streho stare kraške domačije, značilno gručasto strukturo vasi, zvemo o soteski Reke in dolini mlinov.

12 – 21
Nahajajo se v vasici Škocjan, kjer zvemo nekaj o bršljanu, značilni burji, kaj je kontaktni kras, vidimo komunski vodnjak – štirno, cerkev sv.Kancijana, brezno Okroglico,razgled do Snežnika (do koder sega vplivno območje parka), vaški kal z opisom značilnih rastlin in živali, vaško pokopališče, muzejski zbirki – etnološko in zgodovino raziskovanja Škocjanskih jam v Jakopinovem in Jurjevem skednju, značilne suhe zidove.

22 – 24
Nahajajo se v Matavunu; zvemo o gradnji kalov, ledeničarstvu, rudnikih v bližnji okolici in vaških velikih drevesih.


skocjan caves knjiga vodnik Vodnik po učni poti Škocjan

Žepni format knjižice (21 cm x 10 cm) v mehki vezavi vam na 98 straneh predstavi značilnosti širšega območja Škocjanskih jam, prav tako pa vas popelje v čudoviti svet kraških pojavov. Z njim v roki se sprehodite po učni poti Škocjan in spoznavate značilne kraške pojave, svet živalstva in rastlinstva, ter naravno in kulturno dediščino tega območja. Dobite ga lahko v štirih jezikih: slovenščini, angleščini, nemščini in italjanščini.

Knjižico v .pdf formatu lahko dobite tukaj


Pripravil: Samo Šturm

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)