Jedilnik Biosfernega območja Kras in porečja Reke

Z željo predstaviti pestrost kulinaričnega izročila naših krajev, promovirati lokalne jedi, spodbujati trajnostni razvoj, mreženje ponudnikov gostinskih storitev na našem območju, s tem pa tudi (kolikor je mogoče) prispevati k ohranjanju tukajšnjega kmetijstva in krajine, smo si leta 2015 v okviru Odbora za trajnostni turizem našega biosfernega območja z vključenimi ponudniki gostinskih storitev zadali osnovati akcijo »Žlahtni okusi naših starih lokalnih jedi«. Naše izročilo je naša identiteta, primerjalna prednost in prepoznavnost, povezovanje pa naša materialna, duhovna in družbena moč.
naslovnica SLO portal

K akciji smo povabili ponudnike gostinskih storitev od Divače do Snežnika. Odzvali so se Rihard Baša iz Jasena, Domačija Vrbin iz Pareda in Gostilna Mahnič iz parka Škocjanske jame. S seznama prepoznavnih jedi Biosfernega območja Kras in porečja Reke, ki je nastal na podlagi delavnice z dr. Janezom Bogatajem ter ob strokovni pomoči dr. Katje Hrobat Virloget, Darje Kranjc in Irene Iskra Miklavčič, so izbrali kar trideset prepoznavnih jedi in pijač, ki vam jih ponujajo v pokušino. Gre izključno za jedi, ki so jih v naših krajih jedli vsak dan ali ob vsakoletnih prazničnih dneh zagotovo tja do druge polovice 20. stol. Nekatere se še vedno znajdejo na jedilnikih, nekatere že izginjajo z vsakdanjih domačih jedilnikov. Kot najbolj prepoznavne so izpostavljene jedi, ki so v sklopu Strategije razvoja gastronomije Slovenije umeščene v dve od 24 gastronomskih regij Slovenije, tj. Kras ter Brkini in kraški rob. Vsaka jed na našem jedilniku je skrbno opisana ter umeščena v prostor in čas. Želimo vam obilo užitkov ob prebiranju in okušanju. Vabljeni v naš prepoznavni čas in prostor.

Več v brošuri tukaj.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)