Z željo predstaviti pestrost kulinaričnega izročila naših krajev, promovirati lokalne jedi, spodbujati trajnostni razvoj, mreženje ponudnikov gostinskih storitev na našem območju, s tem pa tudi (kolikor je mogoče) prispevati k ohranjanju tukajšnjega kmetijstva in krajine, smo si leta 2015 v okviru Odbora za trajnostni turizem našega biosfernega območja z vključenimi ponudniki gostinskih storitev zadali osnovati akcijo »Žlahtni okusi naših starih lokalnih jedi«. Naše izročilo je naša identiteta, primerjalna prednost in prepoznavnost, povezovanje pa naša materialna, duhovna in družbena moč.
K akciji smo povabili ponudnike gostinskih storitev od Divače do Snežnika. Odzvali so se Rihard Baša iz Jasena, Domačija Vrbin iz Pareda in Gostilna Mahnič iz parka Škocjanske jame. S seznama prepoznavnih jedi Biosfernega območja Kras in porečja Reke, ki je nastal na podlagi delavnice z dr. Janezom Bogatajem ter ob strokovni pomoči dr. Katje Hrobat Virloget, Darje Kranjc in Irene Iskra Miklavčič, so izbrali kar trideset prepoznavnih jedi in pijač, ki vam jih ponujajo v pokušino. Gre izključno za jedi, ki so jih v naših krajih jedli vsak dan ali ob vsakoletnih prazničnih dneh zagotovo tja do druge polovice 20. stol. Nekatere se še vedno znajdejo na jedilnikih, nekatere že izginjajo z vsakdanjih domačih jedilnikov. Kot najbolj prepoznavne so izpostavljene jedi, ki so v sklopu Strategije razvoja gastronomije Slovenije umeščene v dve od 24 gastronomskih regij Slovenije, tj. Kras ter Brkini in kraški rob. Vsaka jed na našem jedilniku je skrbno opisana ter umeščena v prostor in čas. Želimo vam obilo užitkov ob prebiranju in okušanju. Vabljeni v naš prepoznavni čas in prostor.