Zeliščarska delavnica v Jurjevem skednju

V sredo, 20.julija je potekala zeliščarska delavnica Zdravje iz narave v prijetno hladnem Jurjevem skednju. Glavni izdelek delavnice je bil trpotčev sirup, ki ga je treba pripraviti čez poletje, da lahko zori do pozne jeseni in zime. Da je sonca veliko, nas vsak dan opozarja velecvetni lučnik, iz katerega lahko prav tako naredimo sirup, ki blaži izkašljevanje. Domače ime za lučnik je tudi božja sveča, saj so ga včasih suhega pomočili v smolo in uporabljalii za baklo. Na tokratni delavnici smo spoznali tudi zelišča, ki so še v razcvetu, to so šentjanževka, rman, meta, melisa, ognjič, žajbelj in boreč. Sveže zeli smo okušali surove in si iz njih pripravili okusne zeliščne čaje. Klopi in stoli za mizo so bili vedno polno zasedeni, tako domačini kot turisti so z veseljem spoznavali koristne lastnosti zelišč.

Pogovor je stekel tudi o načinu nabiranja zelišč, saj so rastišča nekaterih zelišč, npr. arnike, tavžentrože, baldrijana že skoraj povsem izropana. Zaradi tega so arnika, klasnati pelin, hermelika, netresk, košutnik na podlagi Uredbe o prostoživečih rastlinskih  vrstah zavarovani, kar pomeni, da jih v naravnem okolju ne trgamo in ohranjamo habitate teh ogroženih rastlin s posebnimi ukrepi. Velik sovražnik raznolikosti rastlinskih vrst  je tudi pognojevanje travniških površin z gnojevko, zaradi česar se občutno zmanjša pestrost rastlinskih vrst in s tem tudi zelišč. Razšli smo se dobre volje in s kozarcem pripravka za trpotčev sirup, ki ga bomo doma dopolnjevali. 


Sitka Tepeh, vodnica v zavarovanem območju

X Spoštovani,

obveščamo vas, da so Škocjanske jame od 8. 5. 2020 spet odprte za oglede. Več o urnikih in ukrepih za preprečevanje širjenja korona virusa si preberite tukaj.


Dear visitors,

Škocjan Caves are again opened for visits from May 8, 2020. For more information write to #EM#7072682d6d6b606848797961226a61793e627b#EM# or call +386 5 70 82 110.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)