Z novimi pridobitvami v vročo turistično sezono

29.05.2015 V Parku Škocjanske jame so odprli novo informacijsko točko ter proslavili ureditev turističnih poti in kontrole vstopa v Tiho in Šumečo jamo v skupni vrednosti dobrih dveh milijonov evrov.    Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame, je poudaril, da gre za velik dan. Poleg obnovitvenih del v jamah, si bodo obiskovalci v prostorih informacijske točke lahko ogledali tudi novo zbirko o krasoslovju in raziskovanju Krasa. »Zbirka, ki jo danes postavljamo na ogled, je velika posebnost, saj vključuje veliko število originalnih predmetov, ki jih je parku prijazno posodil zbiratelj Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor iz Lokve. Posvečena je raziskovalcem, ki so jame raziskovali, in domačinom,« je povedal direktor. Avtor muzejske zbirke je Borut Peric s sodelavci, oblikoval pa jo je Jože Požrl.

»V občini smo veseli vsake nove pridobitve. Nov informacijski center bo obiskovalcem z vsega sveta nudil koristne informacije glede turizma pri nas in širši okolici,« je povedala Alenka Štrucl Dovgan, županja Občine Divača. Informacijska točka bo v času glavne sezone odprta vsak dan od junija do oktobra med 10. in 17. uro. Park Škocjanske jame predstavlja gonilo razvoja turizma v občini, ki s povezovanjem z različnimi ponudniki uspešno uresničuje cilj zadrževanja gostov v občini več dni.    Tanja Bogataj, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, je ekipi parka čestitala za uspešno črpanje evropskih sredstev in pripravo uspešnih projektov. »Park Škocjanske jame je svetel zgled tudi za ostale parke, zaradi česar smo nanj lahko ponosni. Najpomembneje je, da v parku sodelujejo domačini in stroka,« je na otvoritvi povedala Bogatajeva.

Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, je izrazil zadovoljstvo, da je delež sredstev za izvedbo investicije prispevalo tudi ministrstvo: »Pomembno je, da skupaj črpamo evropska sredstva. Čeprav bo v prihodnji perspektivi črpanje nekoliko težje, pa sem prepričan, da je tu še veliko priložnosti. Zaradi nove pridobitve bodo gostje lažje dostopali do Škocjanskih jam.«

Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenija, je ekipi parka čestital za uspešno delo. »Turizem je pomembna panoga tudi v Sloveniji. Vesel sem, da se na tem področju v Občini Divača in v Parku Škocjanske jame veliko dogaja,« je povedal.
   Sredstva za projekt »Obnova turističnih poti in kontrole vstopa v Tihi in Šumeči jami ter prva faza prenove sprejemnega centra Parka Škocjanske jame v Matavunu« so v parku pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo. V jamah so obnovili ograje, poti, stopnice, še posebej pa so ponosni na električno instalacijo, ki bo za devetdeset odstotkov zmanjšala vnos električne energije v jamo. Z novimi nadzornimi točkami in nadzornim centrom se bo okrepil nadzor in upravljanje z vso infrastrukturo vezano na varen in nadzorovan obisk jame.    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)