Vabljeni na 5. Festival kraške gmajne

V maju in juniju se bo na Krasu in v Brkinih odvil že 5. Festival kraška gmajna, festival naravoslovnega in dediščinskega turizma. Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Letošnja osrednja tema pomladnega dela festivala je odkrivanje lepote kraške pokrajine na svojevrsten način – opazovanjem, poslušanjem, tipanjem, vonjanjem in okušanjem. Evropi in svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi.
V spomladanskem ciklu festivalskih dni, od 22. maja do 20. junija, se bodo v petih festivalskih vikendih na Krasu in v Brkinih odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki.
Program Festivala kraška gmajna – pomlad:

Prvi festivalski konec tedna (22. in 23. maj):
V prvi festivalski vikend bomo vstopili z vodenim botaničnih sprehodom skozi Štanjel in čas in se spoznali s prazgodovinskimi plastmi kraja in uporabnimi rastlinami, ki so se ohranile do danes. V nedeljo se bomo, tudi v Štanjelu, podali na kulinarično-glasbeno doživetje divjih okusov in zvoka kraške gmajne. Vabljeni na vodene oglede Zvočne galerije.

Drugi festivalski konec tedna (29. in 30. maj):
Festival bomo v soboto in nedeljo nadaljevali v Novi vasi, kjer bo dišalo po sveže pripravljenih jedeh iz slastnih divjih poganjkov, s katerimi boste učinkovito prečistili telo po zimskem spanju. Željni odkrivanja skrivnosti priprave in uporabe zelišč in dišavnic, ki ohranjajo vitalnost in zdravje, pa se bomo odpravili na Zeliščno kmetijo Rogelja v Vojščici.

Tretji festivalski konec tedna (5. in 6. junij):
V soboto, 5. junija, bomo v Interpretacijskem centru kraške vegetacije, v Botaničnem vrtu Sežana, na svojevrsten način – z opazovanjem, posluhom, tipom in vonjanjem odkrivali lepote kraške pokrajine, ter vtise o Krasu ujeli še v stekleničko svojega parfuma. V nedeljo, 6. junija, se bomo na čudovitem posestvu Lipice podali na zvočno potovanje z gongi pod zvezdnatim nebom. Člane Zveze društev slepih in slabovidnih bo pričakalo nepozabno doživetje vodenega stika z lipicanci in čutno spoznavanje izjemnega naravnega in ekološkega območja Živega muzeja Krasa.

Četrti festivalski konec tedna (12. in 13. junij):
Sproščujoč festivalski konec tedna bodo začeli otroci osnovnih šol in vrtcev s Krasa z obeh strani meje, skupaj s starši, s celodnevno akcijo popravila suhega zidu. V nedeljo, 13. junija, pa se bomo odpravili na pohod po Krasoslovno-naravoslovni učni poti skupaj s poznavalko s področja vodenja izobraževanj čuječnosti in senzibilizacije do okolja in dediščine, ga. Karin Lavin.

Peti festivalski konec tedna (18.,19. in 20. junij):
V petek, 18. junija, se bomo sprehodili preko kraške gmajne, vse do mogočne ledenice ob cesti v vas Kačiče-Pared, kjer bomo spoznavali kraške pojave in kraške dobrote Turistične kmetije Vrbin.
Sobota, 19. junija, bo v znamenju poglobljenih odnosov med ljudmi in Zemljinim vesoljem, ki ga bomo spoznavali skozi oči Marka Pogačnika, Unescovega umetnika za mir.
V nedeljo, 20. junija, nam bo v Parku Škocjanske jame, priznani botanik Andrej Seliškar približal pisani svet gmajne in razkril marsikatero zanimivost iz življenja kraških rastlin.Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)