V znamenju kmečkih opravil

Minulo soboto, 15. 6. 2013, smo se v parku Škocjanske jame že četrtič pridružili vseslovenski muzejski akciji Poletna muzejska noč, ki je s podporo Ministrstva za kulturo potekala v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije.    slika 1: Tomaž Zorman med delavnico ročne košnje

Krasen poletni popoldan smo v Škocjanu pred Jkopinovim skednjem pričeli s klepanjem kos. Tomaž Zorman, vodja Naravovarstveno nadzorne službe in vodnik Iztok Cencič sta rezili skrbno pripravila in košnja se je lahko pričela. V sproščenem vzdušju smo k opravilu pristopili tako obiskovalke in obiskovalci kot Parkovke in Parkovci. Starejši so rabo orodja demonstrirali, mlajši pa smo se učili. Pridne ženske so travo pograbile na kup v manjše lwnce in tako pripravile prostor za postavitev stolov skorajšnjega drugega dela prireditve. V zahvalo za opravljeno delo, so bili vsi kosci in grabljice vabljeni na likof z orehovimi štruklji.    slika 2: Direktorica JZ PŠJ izreka dobrodošlico

Popoldan se je začel prevešati v večer in pred skednjem, v katerem ima mesto etnološka zbirka orodja nekoč v rabi od setve do kruha, ki je delo Pokrajinskega muzeja Koper, se je s pesmijo Hrušiških fantov pričela prireditev, ki smo jo poimenovali S filmom in pesmijo v preteklost.
Uvodni direktoričin pozdrav in že smo se seznanili z bogato bero nastopov hrušiške skupine ljudskih pevcev, ki zbirajo, zapisujejo in se učijo starih pesmi svojih krajev, med katerimi je tudi nastop na vrhu med Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo, kjer jim je prisluhnil sam bivši ameriški predsednik George Bush. Veseli smo, da so se odzvali našemu vabilu in nam s svojim ubranim petjem ter zgodbami in izpovedmi naših prednikov lepšali večer.
   slika 3: Hrušiški fanti nam pojejo

Med to in drugo pesmijo je prizadevanja Turističnega društva Rodik za demonstracijo pridelovanja žit po starem na svojem prekrasnem polju, predstavila njegova članica Alenka Škapin, ki je bila leta 2008, brez posebnih prošenj, takoj pripravljena organizirati demonstracijo ročne žetve s srpi za potrebe priprave dokumentarnega video zapisa JZ PŠJ. S slednjim je etnologinja Darja Kranjc želela v Jkopinovem skednju obiskovalcem pokazati rabo nekaterih tam razstavljenih orodij v praksi.
In spet po tretji in četrti pesmi je sledil ogled dokumentarnega video zapisa JZ PŠJ o dveh akcijah vzdrževanja suhih zidov v parku pod vodstvom škofeljske ekipe, ki so bile posnete leta 2009 in 2011. V film nas je popeljal Črtomir Pečar, vodja Službe za prostorsko načrtovanje, ki skupaj s sodelavci že več let skrbi za organizacijo akcij, v sklopu katerih smo v parku uspeli s pomočjo Škofeljcev v stari maniri prezidati že 400 m suhih zidov.
Prijeten večer posvečen znanju naših prednikov so Hrušiški fanti sklenili s pesmijo Bog je ustvaril zemljico, slednja pa se ve, da je agens ljudskega znanja in vedenja.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Sabina Pugelj


slika 4 in 5: Alenka Škapin in Črtomir Pečar med nagovorom občinstva
   
Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)