Štirikratni nominiranec za Nobelovo nagrado predaval o klimatskih spremembah

V parku Škocjanske jame smo v okviru projekta Climaparks, ki deluje v okviru programa Slovenija – Italija 2007-2013, gostili uglednega domačega raziskovalca in kar štirikratnega nominiranca za Nobelovo nagrado prof. dr. Timija Ećimovića    Foto 1: prof. dr. Timi Ećimović

V svojem predavanju z naslovom Filozofija sonaravne trajnostne prihodnosti človeka je spregovoril o klimatskih spremembah in težavah s katerimi se srečujemo v 21. stoletju. Med drugim se je dotaknil tudi deklaracije Platforme svetovnih mislecev o trajnostni sonaravni prihodnosti človeštva, ki je rezultat skupnega dela večjega števila znanstvenikov in raziskovalcev in je bila sprejeta v lanskem letu. »Kot ljudje smo odgovorni drug do drugega in za generacije prihodnosti,« je poudaril dr. Ećimović in opomnil, da so naša zasebna življenja zelo kratka in sta zato njihova vrednost ter pomen bistveno povezana z dejstvom, da smo vsi del “človeškega projekta”.    Foto 2: "Kot ljudje smo odgovorni drug do drugega in za generacije prihodnosti," pravi dr. Ećimović.

O teh in podobnih temah smo predstavniki parka, projektni partnerji projekta Climaparks in predstavnice mreže šol Parka Škocjanske jame poslušali uglednega profesorja, ki v teh dneh odhaja v Manilo na Filipine, kjer bo 28. novembra prejel pomembno mednarodno priznanje Gusi peace prize - eno največjih mednarodnih priznanj, ki jih podeljujejo za različna področja človekovega ustvarjanja in dela ter predvsem znanja in ima za ta del sveta podoben pomen kot Nobelove ali Pulitzerjeva nagrada.

Besedilo: Sidonija Zega
Foto: Borut Lozej
   Projekt Climaparks je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.   
X Spoštovani,

obveščamo vas, da so Škocjanske jame od 8. 5. 2020 spet odprte za oglede. Več o urnikih in ukrepih za preprečevanje širjenja korona virusa si preberite tukaj.


Dear visitors,

Škocjan Caves are again opened for visits from May 8, 2020. For more information write to #EM#7072682d6d6b606848797961226a61793e627b#EM# or call +386 5 70 82 110.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)