Sodelovanje na divaškem Železničarskem prazniku

Med 1. in 5. junijem 2016 se je v Divači in Vremski dolini odvil petdnevni Železničarski praznik v organizaciji Razvojnega centra Divača, Slovenskih železnic, Parka Škocjanske jame, Odbora za varstvo kulturne dediščine Biosfernega območja Kras in porečja Reke, Univerze na Primorskem, TKŠD Urbanščica, Srečka Rožeta in Stojana Lipolta. Park Škocjanske jame je s pomočjo členov svojih mrež sodeloval pri oblikovanju in izvedbi programa zgodovinskega večera 3. junija 2016 v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači ter dogajanja v Vremski dolini 5. junija 2016.

studentje zjutrajA
slika 1: Študentje Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem med predavanjem na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača (foto: Darja Kranjc)

Kot upravljavec UNESCO biosfernega območja je JZ PŠJ dolžan povezovati različne nacionalne, regionalne, lokalne upravljavske, znanstvene idr. ravni v dobrobit varstva narave, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja, tj. naravi prijaznega gospodarskega in družbenega razvoja, krajev, ki se nahajajo na tem območju, in tamkajšnjega prebivalstva. Železnica na Divaškem je del lokalne identitete in kulturne dediščine. Obenem je bila ključna za pionirski razvoj speleologije v Škocjanskih jamah. Na podlagi več preteklih pobud na to temo s strani Odbora za varstvo kulturne dediščine BOK in PR ter Univerze na Primorskem, ki z JZ PŠJ sodeluje v okviru Mreže univerz PŠJ, smo se vsi našteti skupaj s TKŠD Urbanščica strinjali, da želimo prispevati k izvedbi Železničarskega praznika v organizaciji Razvojnega centra Divača s predstavitvijo le-teh.

trio naklo A
slika 2: Orkester Nika Polesa (foto: Darja Kranjc)

V petek, 3. 6. 2016, so študentje Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem v večnamenskem prostoru OŠ dr. Bogomirja Magajne v Divači izvedli prvo šolsko uro za učence tretje triade. Spregovorili so jim o svojih raziskavah o Divači kot pomembnem prometnem vozlišču skozi čas, prihodu železnice, spremembah življenja, ki jih je ta prinesla za seboj, ter praznovanju dneva železničarjev. Predstavitev so popestrili s predvajanjem filma »100 km življenja«, produkcije Triglav film iz leta 1958, ki prikazuje utrip vsakdanjega življenja železničarjev in potnikov na poti iz Krasa v Istro konec 50. let 20. stol.

franjaA
slika 3: Franja Čok med predstavitvijo (foto: Darja Kranjc)

Ob 19h se je pričel večer v Muzeju slovenskih filmskih igralcev, ki ga je ob melodijah nostalgičnih pesmi začela članica Odbora za varstvo kulturne dediščine in Divačanka Franja Čok s predstavitvijo več pričevanj o delu in življenju na železnici s strani posameznih upokojenih železničarjev ter ponovno pozvala vse zainteresirane železničarje k sodelovanju, tj. delitvi svojih zgodb v okviru njenega projekta Zgodbe z železnice.

studentje zvecer 2 A
slika 4: Študentje FTŠ UP predstavljajo svojo raziskovalno nalogo (foto: Darja Kranjc)

Sledila je predstavitev raziskovalne naloge in brošure študentov Univerze na Primorskem z naslovom »Praznovanje 15. aprila – Dneva železničarjev Jugoslavije na Divaškem«. Nalogo je v letu 2015 izdelal študent Iztok Žerjal pod mentorstvom doc. dr. Katje Hrobat Virloget iz Fakultete za humanistične študije, v letu 2016 pa so jo dopolnili študentje Anja Cotič, Gojko Jelić, Nejc Kovačič, Katja Kovič, Anja Pipan, Nina Plazovnik, Anja Sedevčič, Tajda Senica, Nenad Smajila in Silva Zajc iz Turistike pod mentorstvom doc. dr. Petre Kavrečič. Izid brošure je finančno podprl JZ PŠJ kot prispevek h praznovanju Železničarskega praznika v Divači. Iskrena hvala triu frajtonaric iz Naklega pod mentorstvom Nika Polesa za krasno glasbeno popestritev večera.

studentje zvecerA
slika 5: Udeleženci v Muzeju slovenskih filmskih igralcev (foto: Darja Kranjc)

V nedeljo, 5. 6. 2016, smo v divaški knjižnici pod vodstvom Mirjam Frankovič Franetič, predsednice Turistično kulturnega in športnega društva Urbanščica ter članice Odbora za varstvo kulturne dediščine, izvedli otvoritev dopolnjene razstave Vodni viri in Južna železnica Jasmine Klopčič, Sitke Tepeh, Mateje Urbančič, Pike Ciuha in Anu Kahuna, ravno tako članic Odbora za varstvo kulturne dediščine BOK in PR, ki bo ponovno na ogled v avgustu.

razstavaA
slika 6: Razstava Vodni viri in Južna železnica članic Odbora za varstvo kulturne dediščine BOK in PR v Knjižnici Divača (foto: Darja Kranjc)


Kulturni program ob tej priložnosti so izpeljali mladi člani gledališke sekcije TKŠD Urbanščica pod mentorstvom Tjaše Race. S komično uprizoritvijo Magajnovega skeča »Brzi vlak« iz knjige Žalostne zgodbe o veselih Kraševcih sta se predstavila Jure Obreza in Uroš Zdavc, pesem »Lokomotiva« pesnika Nika Grafenauerja pa je recitirala Taja Medved.

igraA
slika 7: Člana gledališke sekcije TKŠD Urbanščica Jure Obreza in Uroš Zdauc med uvodnim skečem (foto: Darja Kranjc)


Po otvoritvi razstave, katere poudarek je bil tokrat na vodni postaji Gornje Ležeče, je sledil obisk Vodarne Draga pod vodstvom Zdravka Zrneca, železniške postaje Gornje Ležeče pod vodstvom Jasmine Klopčič in Mateje Urbančič, gornjega tajha pod vodstvom Sitke Tepeh in Špitala pod vodstvom Mirjam Frankovič Franetič. Krasen popoldan se je zaključil s čajem in prigrizkom v športnem centru Vreme.

vodarnaA
slika 8: Ogled Vodarne Draga (foto: Mateja Urbančič)

tajhA
slika 9: Ogled tajha (foto: Mateja Urbančič)

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)