S pirhi na razstavo

Vsaka iznajdljiva gospodinja z nekaj domišljije za veliko noč pirhe okrasi v skladu s svojim okusom in (podedovanim) likovnim obzorjem. V preteklosti so se uveljavili določeni ustaljeni vzorci in tehnike okraševanja pirhov, ki pa se v detajlih ali pa v tehnikah razlikujejo glede na kraje po Sloveniji. In ravno to bo čar prve Razstave pirhov in voščilnic slovenskih pokrajin v Veržeju, ki bo na ogled med 8. 4. in 5. 5. 2009.    slika 1: Košarice s pirhi (foto: Darja Kranjc)

K sodelovanju so nas povabili kolegi iz Krajinskega parka Goričko in domačinke Albina Bak, Milena Požrl, Vilma Žnidarčič in Darja Ivančič so se z veseljem odzvale z dvema košaricama tukajšnjih »pjrhov po starm« in košarico avtorskih pirhov, ki smo jih opremili s pojasnili ter plakatom velikonočnih voščilnic.
Pirhi so nastajali v kuhinji uprave parka Škocjanske jame pod budnim očesom kamere s katero smo želeli zabeležiti podedovana znanja sodelujočih gospodinj. Pirhe so domačinke obarvale s čebulo, »žuocm«, krep papirjem, teranom in jih ornamentirale s pomladanskimi svežimi rožicami, nalepkami, servietami, semeni in peskom.
   slika 2: Domačinke med druženjem ob delu (foto: Darja Kranjc)

Na poti v Veržej je izpod spretnih rok Darje Ivančič in pod nadzorom Milene Požrl nastala še punčka iz cunj, ki smo jo s pirhi dostavile organizatorju razstave in koristno združile s prijetnim. Organizatorji so nam predstavili Center domače in umetnostne obrti in poslopje Zavoda Marianum, same pa smo si pohitele ogledati Babičev mlin v Veržeju, plavajoči mlin pri Ižakovcih in tropski vrt v Dobrovniku.    slika 3: Ogled Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju (foto: Darja Kranjc)

V pričakovanju kataloga in otvoritve razstave se predajamo lepim vtisom in občutkom ponosa, da bomo naše konce zastopali na tej vseslovenski razstavi.
Še enkrat v imenu Parka, hvala vsem domačinkam, ki ste se odzvale ponujenemu izzivu.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Ivančič in Darja Kranjc


slika 4: Ogled plavajočega mlina na Muri (foto: Darja Ivančič)
slika 5: Ogled tropskega vrta v Dobrovniku (foto: Darja Kranjc)    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)