Regratove dobrote

»Pozdrav pomladi«, tudi tako bi lahko poimenovali našo kuharsko delavnico s Sandro Pelicon, v ponedeljek, 2. 5. 2011. Sprva čemerno jutro se je prelevilo v prekrasen sončen dan, kot nalašč za preizkušanje Sandrinih receptur, ki so ponovno potrdile, da so najboljše stvari, preproste.    slika 1: Udeleženke in udeleženec med pripravami

S polnimi vrečkami regratovih listov in cvetov, v žganju namočenimi cvetovi in z »na cikorijo« posušenimi in zmletimi regratovimi koreninami, smo se udeleženke in udeleženec zglasili na upravi PŠJ z namenom, da si na prazničen dan, pod vodstvom predsednice Društva Planta, pripravimo regratovo gostijo.
Začeli smo z likerjem, nadaljevali z namazom s katerim smo pripravili popečene kruhke, sledili sta dve vrsti omlete, nato smo pripravili solato in testenine s tremi vrstami omak ter si po štirih urah kuharskih vragolij postregli s kavo. Vse na bazi regrata.
   slika 2: Regratov namaz smo si postregli na popečenih kruhkih

Za pripravo omenjenih jedi, smo regratu dodajali sladkor, limono, vodo, žganje, smetano, skuto, mleko, olivno olje, kis, panceto, jajca, moko, parmezan, pinjole, sol, poper in petršilj. Spoznali smo, da je užitna cela rastlina. S tem, da je potrebno korenine brati pred cvetenjem, listi pa so najboljši preden se cvetovi spremenijo v lučke, saj so takrat manj trdi in grenki. Regratu grenkobo jemljemo z blanširanjem na različne načine. Največkrat tako, da ga poparimo v vodi v kateri raztopimo maslo in dodamo par zrnc sladkorja.    slika 3: Sandra Pelicon med pripravo omake za testenine z regratovih cvetov in smetane

Eksperimentalna kuhinja v skladu s smernicami naših prednikov? Bo šel naš vsakdanji jedilnik morda v to smer? Bo zelenjava prevzela vlogo mesa?
Mimoidoči turisti in mi smo si obliznili prste.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Kranjc


slika 4: Regratova omleta   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)