Razstava Antonijevega rova - Svetovna dediščina živega srebra Idrije na sprejemnem centru parka Škocjanske jame

Veseli in ponosni smo, da lahko gostimo zunanjo razstavo, ki predstavlja Antonijev rov, ki je eden ključnih stebrov svetovne dediščine živega srebra Idrije in Almadena (Španija).

Rudarjenje z živim srebrom ima korenine v letu 1490, ko je bilo v Idriji odkrito živo srebro. Razvoj rudnika pa je nato pomenil postavitev Idrije na svetovni zemljevid (eden izmed treh največjih svetovnih rudnikov živega sveta na svetu), poleg tega pa pomenil industrijski razvoj mesta, razvoj znanosti, umetnosti in obrti. Zaradi nevarnosti živega srebra za zdravje in razmer na trgu danes ni več kopanja rude. Ostala pa je bogata in izjemna tehniška in druga dediščina.

Obiskovalci si lahko med drugim ogledajo Antonijev rov, kjer dobijo vpogled v rudišče in živo srebro in podoživijo težak vsakdanjih rudarjev. Obisk Antonijevega rova je tudi odlična iztočnica za spoznavanje drugih objektov svetovne dediščine in geoparka Idrja, ki so na ogled, med njimi Topilnica, Mestni muzej, klavže v okolici, rudarska hiša, Divje jezero in še in še.
Že 30 let je Antonije rov odprt za obiskovalce - vabljeni tudi vi!

20240520 165821

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)