Pust v Vremski dolini

ZA PUSTA PONOVNO VREMSKI VETERANI
Krajani Vrem so na svoje domove prejeli oznanilo, da so nekdanji mladeniči, sedaj » pustni veterani« še vedno pri močeh……
   Pisalo se je leto 1972, ko so se vrli vremski fantje zbrali in dogovorili, da bodo vsako leto na pustno soboto kropili Pusta po vremskih vaseh, na Pepelnico pa ga pokopali tako, da ga bodo na škofeljskem mostu ustrelili in vrgli v reko Reko. Dobrih deset let so to tradicijo držali krepko v svojih rokah, potem pa so jo predali mlajšim generacijam. Dogovorili so se, da bodo tradicijo obeležili vsakih deset let. Letos je obletnica, ko bodo Pusta ponovno obeležili Vremski veterani. Skupaj s TKŠD Urbanščica so se dogovorili , da bodo pustne maske predstavljale vasi po ljudskem izročilu, ki jih je zbral in napisal domači avtor France Magajna v Žalostnih zgodbah o veselih Kraševcih. Fameljci bodo žabe, Gornjevremci žaklarji, Donjevremci bodo nosili vile in podobno. Med njimi bodo cigani, ki so baje zdrveli skozi Vremsko dolino na vozovih, prav takrat, ko so Goričani ob cesti čakali z možnarji, da bodo oznanili prihod ljubljanskega škofa, ki naj bi imel birmo v Vremah. Cigani so bili zelo počaščeni, saj so doživeli res lep sprejem s salvami. Upamo, da bodo na pustno soboto tako lep sprejem po vaseh doživeli tudi Vremski veterani.   In res so ga lepo doživeli. Z avtobusom so obiskali vseh devet vasi v KS Vreme ter dokazali, da so kljub Abrahamovim letom, nekateri s celo desetimi leti več, polni moči, energije ter veselega razpoloženja. To pa so potrebovali zato, da bi čimprej pregnali mrzlo zimo, ki se že predolgo zadržuje v teh krajih. Mislim, da jim je to uspelo.   Fotografije: Mirijam Frankovič-Franetič, Edvard Kranjec (retro).
Prispevek: Mirijam Frankovič-Franetič 
Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)