Prvih dvajset let Mreže šol Parka Škocjanske jame

Letos mineva prvih dvajset let Mreže šol Parka Škocjanske jame.

Mreža šol Parka je bila ustanovljena z namenom, da se vrednote, ki so temelj zavarovanih območij, prenašajo na mlade. V praksi to pomeni, da z učenci in njihovimi mentorji izvajamo številne aktivnosti iz različnih področij naravne in kulturne dediščine.

Mreža šol skozi leta raste, tako po številu vključenih šol, kakor tudi po številu izvedenih aktivnosti in dosegu. Danes je vanjo vključenih devet osnovnih šol, tako s slovenske kot iz italijanske strani porečja Reke oziroma njenega podzemnega toka. V letošnjem šolskem letu so se nam pridružile štiri šole: OŠ Dragomirja Benčiča - Brkina Hrpelje, Osnovna šola Jelšane, Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak in Osnovna šola Pivka.
Aktivnosti lahko v splošnem delimo na dva dela. Na tradicionalne, ki potekajo vsako leto ter na posamezne aktivnosti, ki se izvajajo bodisi v okviru projektov ali pa se izvajajo s šolami, ki za to izrazijo interes.
Med tradicionalne aktivnosti, ki potekajo od ustanovitve Mreže šol sodita Raziskovalna naloga 8. marec in Kongres mladih raziskovalcev. Slednje je zaključna prireditev celoletnega raziskovalnega dela učencev in učenk, ki od septembra do maja raziskujejo vnaprej določeno tematiko. Letošnje šolsko leto je to bila v “samooskrba s hrano”. Raziskave vsebujejo že pravi znanstveni pristop z opredelitvijo tematike, metodami, analizo in predlogi za rešitev problema. Da bi mentorji dobili dodatno znanje za delo z učenci pa se vsako leto za njih v začetku septembra pripravi strokovni seminar na temo prihajajočega kongresa. Teme so izbrane na način, da so aktualne v prostoru in času in zanimive za terensko ali kabinetno delo učencev. 

3  Mreža šol I IMG 2263 mala  IMG 2604

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)