Prve ambasadorke Biosfernega območja Kras

V letu, ko praznujemo 40. obletnico UNESCO konvencije o svetovni dediščini, je delovanje na področju programa MAB - Človek in biosfera, vredno posebnega poudarka. V okviru le tega deluje Biosferno območje Kras (BOK) pri upravljanju s katerim je bistvenega pomena širjenje zavesti o trajnostnem razvoju, ohranjanju naravne in kulturne dediščine, krepitev povezav med znanostjo in družbo, med generacijami - za strpnost in razumevanje, za ustvarjanje in delovanje odgovorne skupnosti.
   slika 1: Prve ambasadorke Biosfernega območja Kras

Zelo smo ponosni, da smo v petek, 16. novembra 2012, imenovali prve ambasadorke, ki nam bodo v tem poslanstvu pomagale in skupaj z nami sodelovale pri izvajanju UNESCO programa MAB - Človek in biosfera.
Ker je eden temeljnih dejavnikov delovanja Biosfernega območja, izobraževanje z ozaveščanjem, bil postavljen že leta 1999 s projektom Phare "Reka reka - od Snežnika do morja", smo se odločili, da povabimo k sodelovanju v promocijo Biosfernega območja Kras, učiteljice in ravnateljice, ki so ustvarile začetni zagon in s svojim znanjem ter predanim delom odtlej sodelovale tudi pri drugih projektih podprtih s sredstvi Ministrstva za šoltvo, Ramsarke konvencije, Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, kot tudi EU, v mednarodnih projektih, ki jih trenutno izvajamo: CLIMAPARKS in COMENIUS.    slika 2: Uvodni nagovor direktorice JZ PŠJ

Mentorice, ki so bile imenovane v naziv ambasadorke BOK, so že vrsto let s svojimi učenci aktivne v dveh ali več raziskovalnih dejavnostih vsako šolsko leto, ki jih organizira Park Škocjanske jame ter imajo tudi širši družbeni kontekst, kot je to v primeru Kongresa mladih raziskovalcev in sodelovanja v Bioportalu - Biodiverziteta med naravo in kulturo.
Ambasadorke BOK bodo, poleg mentorstva v mreži šol Parka Škocjanske jame, aktivno sodelovale pri promociji Biosfernega območja Kras in, v sodelovanju s parkom, tudi v drugih programih MAB - Človek in biosfera. Ambasadorstvo je prostovljno in prinaša osebno zadovoljstvo ob uspehih in podvigih širše skupnosti v Biosfernem območju.    slika 3: dr. Gordana Beltram podeljuje častni naziv ravnateljici OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice ob podpori koordinatorice programa MAB v JZ PŠJ, mag. Vanje Debevec Gerjevič in direktorice slovenskega urada za UNESCO, Marjutke Hafner

Letos smo v ta naziv imenovali 17 učiteljic in ravnateljice, ki so bile predhodno s predlogom seznanjene in so, na naše veliko veselje, sprejele to nalogo.
Želimo si, da bodo v prihodnjih letih vse mentorice, ki jih je sedaj že več kot 27, tudi pridobile ta naziv, za kar si bomo v parku prizadevali tudi z izobraževanji, s spodbujanjem participatornega monitoringa in prenosa znanstvenega raziskovanja z rezultati na šolski nivo in v vsakdanjo rabo.
Prve so naziv ambasadorke Biosfernega območja Kras so prejele:
Mirjam Vrh, Vera Frank, Jana Smajla, Vanja Tijan, Majda Valenčič, Karmen Šepec, Nada Šircelj, Nadja Baša, Nežica Celin Dovgan, Ester Juriševič, Lidija Bačič, Anica Brožič, Laura Novak, Damijana Gustinčič, Mirjam Trampuž, Xenia Cante in Mira Grgič .

Pripravila: mag. Vanja Debevec Gerjevič
Fotografije: Borut Lozej

slika 4: Svečanost je popestril Brkinski kvintet   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)