Promocija filma in predaja ključev

V torek, 9. 6. 2015 smo za domačine izvedli premiero filma Škocjanska okapnca - jama in poti njenih raziskovalcev. Dogodku je sledila slavnostna predaja ključev novih skladiščnih prostorov Turističnemu društvu Škocjan.    V multimedijski dvorani prenovljenega sprejemnega centra v Matavunu, smo včeraj za domačine iz parka in okoliških vasi premierno uprizorili novi film, ki je nastal v produkciji Parka Škocjanske jame z naslovom Škocjanska okapnca - jama in poti njenih raziskovalcev. Okapnca je stari slovenski izraz za kraško jamo.
Film je nastal s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja LEADER, Evropa investira v podeželje, ki ga na področju Krasa vodi LAS Krasa in Brkinov v okviru RPP Krasa in Brkinov 2007-2013.
Pri projektu so sodelovali različni akterji. Lokalno jamarsko društvo iz Divače Gregor Žiberna, ki že od leta 1965 deluje na območju pri raziskovanju jam, varstvu okolja, ozaveščanju javnosti, izobraževanju in dobro sodeluje z različnimi institucijami ter lokalno skupnostjo. Pri snemanju so sodelovali tudi domačini pri različnih aktivnostih, scenah, saj so v filmu vključene resnične zgodbe, ki so se odvile pri raziskavah jam reke Reke v zadnjih 200 letih.
Projekt ima namen osvetliti in prikazati občutljivost jamskega okolja kjer je potrebna še posebna skrb za ohranitev in varovanje narave. V tem okolju se je pojavil človek, ki že od nekdaj raziskuje in odkriva podzemlje. Ohranjanje narave in kulturna dediščina se skozi ves čas prepletata in poskušata biti v ravnovesju.
Sledila je uradna predaja ključev prostora za Turistično društvo Škocjan, ki jih je Park uredil v novem gospodarskem objektu. Ključe je predsedniku TD Škocjan, Davidu Gombaču, predala predsednica Sveta PŠJ, Marjutka Hafner. TD Škocjan je pomemben člen v delovanju in promociji zavarovanega območja in deluje že od ustanovitve parka. Gospa Hafner je pohvalila delovanju društva in domačinov ter njihov prispevek pri soustvarjanju in ohranjanju življenja in dogajanja v vasi. David Gombač se je v imenu društva zahvalil za podporo parku, da je prisluhnil potrebam društva in izrazil zadovoljstvo ob tej pridobitvi. Oba sta se zavzela, da skupaj pristopimo k še boljšemu in poglobljenemu sodelovanju. Sledilo je druženje v prijetnem junijskem večeru.

Pripravila: Rosana Cerkvenik in Borut Lozej
    
Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)