Prijeten začetek dela na projektu Comenius

Včeraj se je z odkritjem table v Divači uradno začelo delo na projektu Comenius, pri katerem bodo Občina Divača, OŠ dr. Bogomirja Magajne iz Divače in Park Škocjanske jame sodelovali s tremi švedskimi institucijami.    slika 1: Od leve proti desni: Meriem Bouamrane iz MAB sekretariata pri UNESCU v Parizu, dr. Gordana Beltram direktorica JZ PŠJ, Drago Božac župan Občine Divača, Damijana Gustinčič ravnateljica divaške osnovne šole in Marjutka Hafner generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO (avtorica: Vanja Debevec)

Projekt z naslovom »Razvoj metodologij in orodij za interdisciplinarni pristop pri izobraževanju in pridobivanju veščin za uporabo trajnostnega razvoja v vsakdanjem življenju,« predstavlja pomemben člen v sodelovanju med tremi slovenskimi ustanovami, kakor tudi v sodelovanju med Slovenijo in Švedsko.
To so poudarili župan občine Divača Drago Božac, ravnateljica šole Damijana Gustinčič in direktorica parka dr. Gordana Beltram, ko so slovesno odkrili tablo na križišču v Divači, s katero partnerji sporočajo, naj stopimo skupaj za trajnostni razvoj. Pomemben pečat je k obeležju začetka projekta predstavljal obisk Meriem Bouamrane, predstavnice UNESCO MAB sekretariata iz Pariza. Zelo veseli smo bili tudi udeležbe generalne sekretarke Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in direktorice Urada za UNESCO Marjutke Hafner.
Po uradni predstavitvi projekta na novinarski konferenci na Nanetovi domačiji so udeleženci v prijetni senci njenega vrta lahko preizkusili domače dobrote ponudnikov iz biosfernega območja, ki so se odzvali na povabilo, in ga park upravlja v skladu s programom MAB. S tem je Park kot organizator dogodka visoki gostji, svetnikom divaške občine, medijem in vsem udeležencem nakazal eno izmed konkretnih praks na poti k udejanjanju trajnostnega razvoja, katerega temelj je v povezovanju vseh akterjev območja. Skupaj zmoremo.
   slika 2: Ravnateljica, župan in direktorica med nagovori (avtorica: Vanja Debevec)

Med glavne cilje predstavljenega projekta spada razvoj sposobnosti šolske mladine, krepitev njihovega znanja in kritičnega mišljenja na področju trajnostnega razvoja izhajajoč iz pozabljenih praks lastnih prednikov povezanih z njihovim okoljem, naravo in kulturno dediščino ter vsakdanjim življenjem. S senzibilizicijo mladine za trajnostno in odgovorno vedenje želimo obenem dvigniti zavedanje o sposobnosti vpliva na posameznikovo življenje in njegovo prihodnost tako pri šolarjih kot znotraj širše skupnosti.
Tekom projekta bo vzpostavljeno partnerstvo med obema regijama Slovenije in Švedske ter mreženje šol, ki so povezane v projekt. V vzgojno-izobraževalne dejavnosti projekta bodo vključene tudi lokalne skupnosti. Aktivno bo potekalo usposabljanje mentoric, njihovo preizkušanje novih učnih metod, vzajemno vrednotenje pedagoškega dela s švedskimi kolegicami ter kakovostno ozaveščanje javnosti.
   slika 3: Tiskovna konferenca na kateri sta sodelovali še mentorica mreže šol in ena od avtoric projekta Mirjam Trampuž ter Andreja Lenc iz CMEPIUS-a (avtorica: Sidonija Zega)

Vrednost projekta, ki bo trajal do leta 2014, znaša dobrih trideset tisoč evrov in poteka v okviru evropskega programa Vseživljenjsko učenje Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS). Njegova predstavnica na dogodku Andreja Lenc je povedala, da se program izvaja od leta 2009 z namenom spodbujanja EU k večjemu povezovanju, vključevanju in izmenjavi izobraževalnih ustanov s svojim lokalnim/regionalnim okoljem. V Sloveniji vlogo povezovalnega člena prevzemajo občine.

Pripravili: Sidonija Zega in Darja Kranjc
Foto: Vanja Debevec in Sidonija Zega

slika 4: Predstavitev sadjarja Antona Biščaka iz Buj, pekarice Marike Mikuletič iz Male Bukovice, TKŠD Mejame in Turistične kmetije pri Filetu iz Slop (avtorica: Sidonija Zega)   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)