Pridni kot čebele

»Slovenci imamo bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane vrednote, ki se že stoletja prenašajo iz roda v rod. Avtohtona kranjska čebela ali sivka, čebelnjaki, ki zaznamujejo slovensko pokrajino in jih ostali svet ne pozna, AŽ panji, poslikane panjske končnice, odlični čebelji pridelki so slovenska posebnost in ponos,« je v svojem virtualnem sklepnem nagovoru učencem Mreže šol parka Škocjanske jame povedala kustosinja za kulturo gospodarskih sistemov in prometa Slovenskega etnografskega muzeja, etnologinja Barbara Sosič, ki nam je postregla še s podatki, da je kranjska sivka v našem okolju prisotna že 10.000 let, da imamo v Sloveniji 14.000 čebelnjakov in več kot 11.000 čebelarjev. Slovenci preprosto moramo biti ponosni na svojo čebelarsko izročilo.

OS DK 5

V šolskem letu 2021/2022 so učenci vseh osmih šol Mreže šol PŠJ v okviru raziskovalne naloge v počastitev mednarodnega dneva žena raziskovali značilnosti čebelarstva, kako se je to v naših krajih razvijalo skozi čas ter kakšno vlogo, če sploh, so pri tem imele oziroma imajo ženske. Tudi letos smo si predstavitve opravljenega dela in poučne nagovore, zaradi covida-19, bili prisiljeni na ogled poslati preko spleta.

Več si lahko preberete tukaj.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)