Predstavitev knjige Turizem v Avstrijskem primorju

Danes obeležujemo evropski dan parkov, v parku Škocjanske jame, pa smo praznovali že včeraj saj je dr. Petra Kavrečič je predstavila svojo knjigo Turizem v Avstrijskem primorju.

Avstrijsko primorje, nekdanja dežela Avstrijskega cesarstva (kasneje Avstro-Ogrske), se je v 19. stoletju turistično razvijalo, tako v smislu termalnega kot morsko-zdraviliškega, jamskega in planinskega turizma. Proti koncu 19. in v začetku 20. stoletja je turizem predstavljal pomembno dobičkonosno dejavnost ne le drugod po Evropi, ampak tudi v Avstriji in v njenem primorju.

DSC 0004

Foto: Olga Knez

V prvem delu knjige se je avtorica osredotočila na zgodovino turizma v teh krajih, nato pa v drugem delu predstavila moderne oblike turizma, ki so se v tistem času razvijale v avstrijskem primorju.

Kljub temu, da je šlo za sorazmeroma majhno območje, dr. Kavrečič ugotavlja, da so bile zastopane vse vrste turizma – od najbolj popularnega zdraviliškega in morskega turizma do, za tiste čase bolj avanturističnega, gorskega in jamskega.

Na včerajšnji predstavitvi se je tako avtorica še posebej osredotočila na jamski turizem in raziskovanje Škocjanskih jam, ki se je začelo v tistem obdobju. 


obiskovalci

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)