Predavanje in pogovor: Stari mejniki katastrskih občin

Stari mejniki katastrskih občin iz začetka 19. stoletja, to je iz časa franciscejske katastrske izmere, imajo še danes uradno veljavno upravno vlogo mejnikov katastrskih občin. Zato jih moramo varovati in-situ, ker jih geodeti še vedno občasno uporabljamo pri svojem delu. Meje katastrskih občin pa so še starejše, saj mnogokje temeljijo na preteklih mejah gospostev, dežel, okrajev in okrožij, ki jih ponekod lahko sledimo še vsaj v 17. stoletje.
 
Tudi okoli Škocjanskih jam najdemo kar nekaj zanimivih mejnikov katastrskih občin še iz časa franciscejske katastrske izmere: od okoli 50 cm visokih kamnitih mejnikov z napisi, do večjega kamnitega osamelca Tri kunfini. Najdemo pa tudi novejša trigonometrična znamenja, od betonskih stebričkov visokih okoli enega metra iz medvojnega obdobja, do novejših granitnih znamenj preseka 15×15 cm, ki so bila postavljena po drugi svetovni vojni.

Kakšne so razlike in povezave med različnimi geodetskimi znamenji in kaj nam njihova pojavnost lahko pove o tem, kdo in zakaj jih je postavil?
Kakšna je sekundarna vloga geodetskih znamenj kot sidrišč lokalnega spomina in mitskih označevalcev krajine?
Kaj lahko poveste domačini o tej pomembni kulturni dediščini?

Mejniki

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)