Pred kandidati za jamske vodnike samo še sklepni del - izpit

V začetku marca se je končalo letošnje usposabljanje za jamske vodnike za vodenje po odprtih jamah, urejenih za turistični obisk. V Parku Škocjanske jame, ki je ena od treh organizacij v Sloveniji, ki lahko izvajajo takšno usposabljanje, je bilo to organizirano že tretje leto zapored.
Udeleženci usposabljanja, teh je bilo 30 , so se seznanjali za različnimi področji, ki jih morajo, kot jamski vodniki dobro poznati. V 23 urah teoretičnega in 18 urah praktičnega dela usposabljanja so se spoznali z osnovami krasoslovja, speleologije, geologije,  rastlinstva in živalstva, turizma ter varstva pri delu, ker pa gre pri vodenju za delo z ljudmi so bile potrebne tudi ure retorike, interpretacije, didaktike, pedagogike in psihologije. 

Najbolj zanimivo je bilo seveda terensko delo, kjer smo si ogledali in spoznali površje nad jamami v Parku Škocjanske jame, kjer smo spoznali brezstrope jame in celo novo kategorijo - fantomske jame ( jame, ki jih ni več pa so nekoč bile), kot tudi podzemlje Škocjanskih jam in Divaško jamo kot turistično jamo v neposredni okolici Parka, ki je vsako leto bolj urejena in kjer je sanacija črnega leša in nova razsvetljava ena od zgodb o uspehu.

obiskovalci

Udeleženci usposabljanja bodo svoje veščine preverjali na enem izmed dveh razpisanih izpitnih rokov v marcu in maju. Za uspešno opravljen izpit bo potrebno opraviti tako pisni preizkus kot praktični del, poleg pa priložiti še seminarsko delo. Usposobljenost za jamskega vodnika je za vodenje po jamah zakonsko predpisana. Izpit pa velja v vseh jamah, ki so urejene za turistični obisk v Sloveniji. 

In še nekaj za konec. V primeru jam in naravnih vrednot, ki jih predstavljamo javnosti odpove pravilo, da ima gost vedno prav. Zavedati se moramo, da ima v tem primeru vedno prav narava in njene zakonitosti in da je ohranitev naš cilj, poslanstvo in preživetje.

Kandidatom želimo obilo sreče in veselja pri vodenju obiskovalcev skozi kraško podzemlje.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)