Pravljična noč z netopirji

1 2 3 4

5 6 7

Netopirji so izjemni nočni letalci, ki jih v Biosfernem območju Kras z obilico jam ni malo, čez poletje se naselijo tudi v bližini Reke, na ostrešjih cerkva ali domačij, od tam pa izletavajo na nočne letalske prehranjevalne pohode.

 

Takšno kolonijo malih podkovnjakov zasledimo tudi v cerkvi sv. Jošta v Gornjih Vremah, kjer je Odbor za varstvo narave  Biosfernega območja Kras pripravil v sklopu dogodkov ob Mednarodnem dnevu netopirjev in v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev pravljični večer z netopirji.

 

Vesna Hrovatin je najmlajše popeljala v svet pravljic in z njimi "kuhala" zgodbe o prebivalcih jam in bratih, ki so nosili zimske jagode v grad. Skuhali smo tudi zgodbo o izgubljenem mladem netopirju, ki je v prostranstvih jame na koncu le našel svojo družino.

Annasibila Požrl je predstavila netopirsko osebno izkaznico, povedala mnoge podrobnosti iz življenja netopirjev in nas popeljala na nočni sprehod po vasi, da smo lahko z detektorjem sledili netopirjem. 

Po predavanju smo potiho, brez luči, stopili v cerkev in dovolili malim podkovnjakom, da so letali nad našimi glavami, tako smo se znebili strahu in predsodku o zapletanju netopirjev v lase. Da jih ne bi preveč motili, smo se kmalu odpravili ven in jih raje poiskali na vasi.

 

Hvala vsem udeležencem prijetnega netopirskega večera, vaščanom Gornjih Vrem in članom odbora za pomoč pri organizaciji, župniji Vreme za dovoljenje obiska cerkve, Bis dobrote za sladko presenečenje in seveda strokovnim sodelavcem iz Parka Škocjanske jame, še posebej Vesni in Annasibili, ki sta nam približali Škocjanske jame in življenje netopirjev na svojstven način.

 

Zdaj vemo, da so netopirji zavarovana živalska vrsta, saj so vedno bolj ogroženi v svojem naravnem okolju, kadar pa se netopirji pojavijo v škripcih, lahko zmeraj pokličemo tudi netopirofon (068 650 090) in jim skupaj s strokovnjaki pomagamo preživeti. Kajti, le če svoje okolje dobro poznamo, ga lahko tudi ohranjamo!

Sitka Tepeh, predsednica Odbora za varstvo narave, 

v okviru MAB Kras in porečje Reke, s katerim upravlja Park Škocjanske jame, Slovenija 

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)