Pozor, žabe in druge dvoživke na cesti!

Začele so se letošnje selitve dvoživk med kopenskimi bivališči in mrestišči po ustaljenih poteh, ki jih pogosto sekajo ceste. Dvoživke se med različnimi življenjskimi prostori premikajo vse leto, povozi pa so najbolj opazni v času spomladanske selitve, ko se mnoge vrste skoraj istočasno odpravijo na pot. Ena takšnih lokacij je tudi pod vasjo Gradišica v Brkinih. Skupaj z Občino Hrpelje-Kozina in vzdrževalcem ceste je Park Škocjanske jame tudi na tej lokaciji priskočil dvoživkam na pomoč s postavitvijo začasne varovalne ograje. Park bo zagotovi tudi prenašanje dvoživk čez cesto v bližnji kal. 
Skupaj z Ribiško družino Bistrica smo z elektro izlovom zmanjšali populacijo rib v kalu, kjer se dvoživke mrestijo in ribe plenijo njihov zarod. Tako zavarovanim dvoživkam na dva načina omogočamo večje preživetje in višjo uspešnost razmnoževanja. V prihajajočih deževnih večerih lahko na cesti pričakujete varuhe dvoživk, ki bodo prenašali žabe in druge dvoživke čez cesto v kal, zato vozite na tem odseku še posebej previdno in počasi.


Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)