POZOR !!! Žabe na cesti!!! POMAGAJMO JIM PREŽIVETI!!!

Spomladi se številne dvoživke odpravijo iz prezimovališč, ki so po navadi na drugi lokaciji, proti mrestiščem, ki so ob vodnih telesih. Na svoji poti prehodijo velike razdalje in skoraj vedno na svoji poti prečkajo ceste. Na cesti pa po navadi naletijo na največjo nevarnost - smrt pod kolesi vozil.    V Sloveniji so vse vrste dvoživk zavarovane z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Ur. l RS 46/04) in Direktivo o habitatih (92/43/EEC) ter Bernsko konvencijo. Upadanje populacij dvoživk je povezano predvsem z uničevanjem in drobljenjem njihovih bivališč - habitatov ter s presekanjem selitvenih poti s cestami.
Dvoživke so v svojem letnem življenjskem ciklu vezane na vodna ( mrestišča v času razmnoževanja) in kopenska bivališča ( poletna in zimska prebivališča) med katerimi so razdalje lahko večje od kilometra. Spomladi se dvoživke tako selijo iz kopenskih proti vodnim bivališčem po ustaljenih selitvenih poteh. Kjer ceste te poti sekajo, lahko prihaja do množičnih pomorov živali. Pomembna pa je tudi naša skrb za čiste vode saj je onesnaževanje voda tudi eden glavnih razlogov za manjšanje številčnosti dvoživk.    V Parku Škocjanske jame poskušamo predvsem dvoživkam žabicam (krote, sekulje in zelene žabe) pomagati prek nevarnih poti. Najbolj ogrožene so tiste v Vremski dolini, zato jim pomagamo čez cesto predvsem na odseku od Ambrožičevega mlina do Škofelj. Letos so zimske temperature dolgo vztrajale, zato so se žabe zbudile šele pred kratkim.

Pomagajmo jim ob vsaki priložnosti in pazimo kje vozimo ter se jim s prilagojeno hitrostjo izogibajmo. Varujmo naše vode in jih ne onesnažujmo.

Tomaž Zorman

foto: Loredana Vergan   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)