Pot vodnih zakladov prva v regiji

Turistična zveza Slovenije je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje podelila priznanje za NAJ POT v vseslovenski akciji Moja dežela-lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja, v torek, 14. oktobra 2014, v Hotelih Bernardin v Portorožu.    Udeleženci tekmovanja so lahko bile vse tematske poti v Sloveniji. Na natečaj so jih prijavili prebivalci, kraji, organizacije, društva v Sloveniji, ki so skrbniki, upravljalci ali nosilci tematskih poti. Poti so tekmovale v vtisu in privlačnosti, upravljanju in vzdrževanju, vodenju in ponudbi, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in predstavitvi posamezne poti po ocenjevalnem obrazcu, ki je bil določen z razpisom in po katerem je potekalo ocenjevanje.
Najprej je izbor potekal na 14 območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so komisije izmed prijavljenih izbrale 13 naj območnih poti v letu 2014. Centralna komisija je ob pregledu vseh 13 naj regijskih tematskih poti nominirala tri in sicer VINOTOUR pot Svečina-Ratsch a.d.w, pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot in Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca.
Na sejmu ALPE-ADRIA: TURIZEM IN PROSTI ČAS 2015, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, pa so v soboto, 31. januarja 2015 že tretje leto podeljevali tudi priznanja za Naj območne poti.
Društvi TKŠD URBANŠČICA in TKŠD MEJAME sta se preko sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije prijavili na tekmovanje pot POT VODNIH ZAKLADOV in na sejmu prejeli priznanje za 1. mesto na regijskem tekmovanju na območju Sežane. Priznanje in nagrado sta prevzela predsednika društev TKŠD Urbanščica, Mirjam Frankovič Franetič ter društva TKŠD MEJAME, Joško Valenčič. Priznanja in nagrade so podelili Peter Misija, predsednik TZS, Ivo Trošt, direktor ZGS in Marko Lenarčič v imenu GIZ.
Pot, ki se prične v vasi Famlje, zaključi pa v Danah pri Divači sta društvi s pomočjo evropskih sredstev za razvoj podeželja (Leader) in Občine Divača v zadnjih dveh letih nadgradili tudi z označitvijo poti, s postavitvijo varovalne ograje ob ledenici v Danah ter s postavitvijo še dodatnih miz in klopi ob kalih.

Pripravila: Mirjam Frankovič Franetič  

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)