Poslovna cona Risnik, nova jama

Dokaj redko se zgodi, da prejmemo klic gradbenikov o najdbi jame med gradbenimi deli, čeprav je to obvezna usmeritev v vseh naših strokovnih mnenjih na kraških območjih. Ravno to pa se je zgodilo v začetku meseca marca letos, ko je predstavnik izvajalca Kraškega zidarja g. Boris Skralovnik sporočil, da se je med graditvijo poslovne cone v Risniku, občina Divača, odprlo nekaj zanimivega.    Hitro je stekla akcija, in strokovnjaki Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne so že ob prvem ogledu ugotovili, da gre za zelo zanimiv jamski objekt. Brezstropa jama naj bi bila del zelo stare jame, v katero je ponikalnica prinašala prod iz flišnega zaledja ter obenem po jami prenašala dele apnenca. Ta ponikalnica je bila po vsej verjetnosti Reka, ki danes teče precej nižje (skoraj 200 višinskih metrov). Glede na lego, sediment v jami in bližino drugih brezstropih jam v bližini sklepajo na visoko starost (nekaj milijonov let). Za določitev starosti jame so bile potrebne natančnejše raziskave, zato so bila dela na tem delu gradbišča ovirana in zaustavljena 10 delovnih dni. Odvzeli so vzorce jamskega sedimenta (sige) za paleomagnetne analize, pesek in prodnike. Sodelavci IZRK so jamo izmerili (odprti del je bil dimenzij 12m X 8 m) in dokumentirali, ker pa nadaljevanja ni bilo mogoče potrditi, smo se odločili, da se jama lahko zasuje. Občasen nadzor med graditvijo se še opravlja, tudi ob pomoči sodelavcev zavoda Škocjanske jame, saj je možnost novih odkritij zelo velika.

S potekom dogodkov smo lahko zadovoljni, saj je znanstvena inštitucija imela možnost za pridobitev zelo pomembnih vzorcev, lahko smo tudi izjemno zadovoljni z izvajalcem Kraškim zidarjem in investitorjem 1BK iz Kopra, ki sta ukrepala v skladu z določili naše zakonodaje. Vendar ostaja grenak priokus zaradi uničene jame, ki je postala žrtev tako imenovanega razvoja, in to prav na Krasu, ki bi bil svojo razvojno priložnost že davno moral razumeti drugače.

Vir: Martina Stupar, N-vestnik, Glasilo Zavoda RS za varstvo narave, leto 7, št. 1/4, str. 4.
Objavljeno s soglasjem avtorja.

 

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)