Ponovna uporaba spodbuja kreativnost in zagotavlja trajnostno rabo virov

Za ohranjanje naravnih virov, varčevanje z energijo in zmanjšanje onesnaževanja okolja je najbolje, da stvari, če le znamo in zmoremo, popravimo. S tem jim podaljšamo življenjsko dobo in ravnamo trajnostno. Če to ni mogoče, potem imamo opravka z odpadnim materialom, ki ga lahko ponovno uporabimo za popravilo drugih stvari ali izdelavo novih, kar je prav tako trajnostno. Ko pa tudi to ni več mogoče, material recikliramo, tj. z uporabo energije in kemikalij predelamo in ga ponovno uporabimo. Da omogočimo recikliranje, je zelo pomembno odpadke zbirati ločeno ter da se kot kupci odločamo za nakup recikliranega materiala oziroma materiala, ki ga je mogoče reciklirati. Tako izkoristimo še zadnjo možnost za trajnostno ravnanje.    slika 1: Najmlajši udeleženci z izdelki delavnice (foto: Marijaliza Fajdiga)

To so nekateri od zaključkov pogovora z naravovarstveno nadzornico v parku Škocjanske jame, Marijalizo Fajdiga, ki je potekal med izjemno intenzivno ustvarjalno delavnico ponovne uporabe starega papirja, v soboto 19. januarja 2013 na Delezovi domačiji v Škocjanu.
Vodnica je kot ključno vodilo trajnostne rabe virov izpostavila bogato domišljijo in kreativnost, ki se je kmalu pokazala v konkretnih primerih. Udeleženci delavnice smo namreč med seboj podelili primere ponovne uporabe iz svojega življenja. Izvedeli smo, da se da iz starih oblek izdelati copate, iz gornjega dela kavbojk moderno torbo, odrabljen čevelj uporabiti kot lonec za rože, v star koledar zaviti zvezke, iz blaga polomljenega dežnika sešiti torbo, …
   slika 2: Šivanje beležk z učiteljico Mirjam (foto: Darja Kranjc)

Dodobra prepričani v potrebo in najrazličnejše možnosti ponovne rabe virov, smo si pod Marijalizinim vodstvom vsi sešili svojo beležko iz starega papirja in izdelali lično papirnato torbo iz lanskega koledarja. Preizkusili smo se še v pripravi papirnatega prtička in izdelali žičnat nakit s čimer smo dokazali, da je moč ponovno uporabiti čisto vse dele starega koledarja.    slika 3: Obrezovanje beležk pod budnim očesom vodnice Marijalize in ustvarjanje papirnatega prtička učiteljice Štefke (foto: Darja Kranjc)

Poleg otrok sta se delavnice udeležili učiteljici OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača domačinka Štefka Novak Žnidarčič in Mirjam Trampuž, zato verjamemo da sporočilo delavnice ne bo ostalo preslišano. V imenu organizatorja se jima iskreno zahvaljujemo za odziv in spontano soustvarjanje delavnice.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Marijaliza Fajdiga in Darja Kranjc


slika 4: Zgibanje koledarjev (foto: Darja Kranjc); slika 5: ... in oblikovanje papirnatih vrečk (foto: Marijaliza Fajdiga)    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)