Poletna muzejska noč zazibala v preteklost

Tudi v Parku Škocjanske jame smo v soboto, 16. junija, skupaj z ostalimi slovenskimi muzeji in galerijami obeležili Poletno muzejsko noč. Letos je bila ta odeta v zgodovino in prepletena z utrinki narave.    slika 1: Borut Peric med interpretacijo zbirke (foto: Darja Kranjc)

Prvi obiskovalci so se lahko sprehodili po zbirki zgodovine odkrivanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju in ob tem spremljali strokovno razlago geografa Boruta Perica. V muzeju pa bo od sobote naprej na ogled tudi prva razstava fotografij Mateja Skubica, ki je v objektiv ujel trenutke narave parka Škocjanske jame. Na odprtju je poleg avtorja zbrane pozdravila tudi direktorica Parka Škocjanske jame dr. Gordana Beltram, za kulturno noto pa je poskrbela mlada violinistka Janja Žnidarčič.    slika 2: Janja Žnidarčič na violini (foto: Borut Lozej)

Za tem so nastopajoči obiskovalce pospremili v preteklost. Ob interpretaciji teksta Friedricha Mullerja iz leta 1890 kateremu so poseben pečat dali igrani prizori in stare fotografije, so se lahko vživeli v veselje, težave in vse ostale občutke, ki so na poti spremljali prve raziskovalce Škocjanskih jam v 19. stoletju.    slika 3: Matej Skubic med razlago svoje prve fotografske razstave Trenutki narave (foto: Borut Lozej)

S tem dogajanjem se je Park priključil akciji, ki jo že deseto leto zapovrstjo organizirata Skupnost muzejev Slovenije in Mednarodni grafični likovni center. Letos je tako na Poletni muzejski noči skupaj sodelovalo 39 mest in krajev, 79 razstavišč, odvilo pa se je več kot 200 dogodkov.


Pripravila: Sidonija Mozetič


slika 4 in 5: Uslužbenci PŠJ in Milena Požrl med dramatizacijo poročila raziskovanja jam leta 1890 (foto: Jana Martinčič)    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)