Pet let človek in narava z roko v roki

V Parku Škocjanske jame človek in narava z roko v roki hodita že več let. 29. oktobra je park praznoval peto obletnico vključitve v UNESCO program Človek in biosfera - MAB. Kaj je bilo v povezavi s tem narejenega v preteklih petih letih, je bilo poleg ostalega predstavljeno na prireditvi dan kasneje.    slika 1: Jana Martinčič in Stane Cencič o letošnji turistični sezoni

Vodja službe za organizacijo obiska in trženje dejavnosti parka Jana Martinčič in vodja vodniške službe Stanislav Cencič sta predstavila rezultate letošnje turistične sezone, kjer sta obiskovalcem prireditve zagotovila, da so z letošnjim obiskom, kljub svetovni gospodarski krizi, zadovoljni. Lepote parka si je letos ogledalo tudi lepo število gostov iz nam bolj oddaljenih krajev kot je recimo Japonska.
   slika 2: Darja Kranjc o tem kako smo se trudili v minulih petih letih na področju programa MAB

V nadaljevanju se je etnologinja Darja Kranjc posvetila konvenciji MAB in njeni obletnici. Povedala je, da je Človek in biosfera, kot lahko prevedemo kratico MAB, Unescov medvladni raziskovalni program, katerega glavni namen je, kako uskladiti ohranjanje biološke pestrosti in človekov razvoj ter s tem dobiti uravnotežen odnos med ljudmi in naravo. V predstavitvi se je ob fotografijah ustavila ob delavnicah, izobraževanjih, pridobitvah in prireditvah, ki so jih v petih letih izvajali v parku.

   slika 3: Direktor Albin Debevec med podelitvijo Nefixov sezonskim vodnikom

Nenazadnje je prireditev sklenil direktor Albin Debevec, saj je bil 30. oktober tudi njegov zadnji delovni dan v parku. Ob upokojitvi je obiskovalcem, med katerimi so bili tudi gostje iz tujine-Nacionalnega parka Berchtesgaden v Nemčiji in speleologi iz Italije, predstavil dvanajst let, ki jih je park preživel pod njegovim vodstvom in prav tako omenil vse pridobitve, obnove, praznovanja, obiske in ostala doživetja v Parku Škocjanske jame. Povedal je, da je z dosedanjimi dosežki zelo zadovoljen saj bodo novemu vodstvu dodatno pomagali pri nadaljnjem razvoju parka.


Pripravila: Sidonija Mozetič
Fotografije: Borut Peric

slika 4: Direktorju so se za trinajstletno vodenje parka v imenu zaposlenih zahvalili Črtomir Pečar, Darja Hrib, Stane Cencič in Urška Čehovin   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)