Park Škocjanske jame usposobil 17. novih jamskih vodnikov.

V soboto, 14.3.2015 je v Parku Škocjanske jame potekalo preverjanje usposobljenosti za jamske vodnike po turističnih jamah.

V skladu z drugim odstavkom 42. člena Zakona o varstvu podzemnih jam (Uradni list RS, št. 2/04 in 61/06) in Pravilnikom o usposobljenosti za jamske vodnike za vodenje po odprtih jamah, ki so urejene za turistični obisk (Uradni list RS, št. 77/08) je Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija izvedel tečaj za usposabljanje in prvi rok izpita za jamske vodnike, za vodenje po odprtih jamah.    Usposabljanje je obsegalo po programu 15 ur teorije in 15 ur prakse ter še nekaj dodatnih prostovoljnih ur zaradi zvedavosti kandidatov in zagnanosti predavateljev. Prijave k prvemu roku izpita so v Parku Škocjanske jame, ki je pooblaščena organizacija za preverjanje usposobljenosti za jamske vodnike vložilo 17 kandidatov. V parku smo razpisali še drugi rok, ki bo predvidoma 16. maja.


Teoretični del izobraževanja in izpit sta potekala v prostorih JZ Park Škocjanske jame v kongresno promocijskem centru pr Nanetovh, praktični del pa na terenu na površju in v podzemlju Parka Škocjanske jame. Kandidati za opravljanje izpita so bili študentje in honorarci, ki že vrsto let sodelujejo pri poletnem delu v PŠJ ter jamarji iz okoliških jamarskih društev, ki upravljajo z drugimi turističnimi jamami na Krasu.

Izpitno komisijo so sestavljali s strani JZ Park Škocjanske jame Rosana Cerkvenik in Borut Lozej, s strani Ministrstva za okolje in prostor pa Gordana Beltram.

Vsi kandidati so se uspešno izobrazili in snov dobro naučili ter oba dela izpita ( teoretični in praktični) opravili uspešno. Vsem čestitamo in želimo uspešno delo.
  

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)