Okrogla miza Ohranimo izvir reke Kolpe

V Narodnem parku Risnjak je 31. 3. 2015 potekala okrogla miza na temo Ohranimo izvir reke Kolpe. Udeleženci so razpravljali o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti enega najzanimivejših hrvaških rečnih izvirov. Predstavljene so bile dosedanje raziskave ter vsi pomembni vidiki ohranitve tega kraškega pojava.
Dogodek je bil organiziran v okviru projekta „Škocjan-Risnjak“. Glede na to, da je bila glavna dejavnost NP Risnjak speleološko kartiranje izvira reke Kolpe, je bil glavni predavatelj Tihomir Kovačević, predsednik Društva za raziskovanje in snemanje kraških pojavov (Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena – DDISKF), katerega člani so v začetku januarja letos objavili niz pomembnih podvodnih raziskav izvira Kolpe.

Udeležencem so predavali še prof.dr.sc. Ranko Biondić z Geotehniške fakultete v Varaždinu, ki je govoril na temo „Porečje izvira reke Kolpe“ , dr.sc. Maja Oštrić, dipl. inž. geol. iz institucije Hrvatske vode, ki je predstavila „Integralno gospodarjenje z vodami“, ter doc.dr.sc. Hrvoje Meaški z Geotehniške fakultete, ki je predstavil rezultate, pridobljene z metodo Lemanno, tj. metodo vrednotenja učinkovitosti upravljanja vodnih virov, ki se uporablja v porečju izvira Kolpe. 

Po kratkih uvodnih predstavitvah je sledila razprava, v katero so se poleg predavateljev vključili tudi vsi prisotni poslušalci. Razpravljali so o prihodnjih načrtih, predvsem o čiščenju vej iz izvira, da bi preprečili njegovo mašenje in zagotovili, da še naprej ostane reprezentativen primer vokliškega izvira, ter o nadaljnjem raziskovanju izvira, ki še vedno šteje za eno od nerešenih kraških skrivnosti. Veseli nas, da smo v okviru projekta dosegli pričakovane rezultate in da se javnost vse bolj zanima za tovrstne dogodke, za izmenjavo izkušenj in znanja ter prihodnje sodelovanje. Opazili smo, da so nekateri izmed udeležencev izmenjali podatke z namenom, da se v bližnji prihodnosti organizira podoben projekt. 


Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)