Ohranjanje življenjskih združb vodnih ekosistemov

Za nami je enodnevni seminar Zavoda RS za šolstvo izveden minulo soboto, 24. 3. 2018, v soorganizaciji s Parkom Škocjanske jame, Slovenija in Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Seminarja so se udeležile mentorice Mreže šol PŠJ ter ostale profesorice in profesorji biologije in naravoslovja slovenskih šol.

skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (1 a)
slika 1: Minka Vičar iz Zavoda RS za šolstvo med uvodnim nagovorom

V prvem sklopu smo prisluhnili predstavitvi jam kot podzemnih mokrišč s strani doc. dr. Maje Zagmajster, se v nagovoru prof. dr. Roka Kostanjška seznanili z najnovejšimi dognanji in delom na področju biologije človeške ribice in podučili o intersticialnih vodah kot spregledanem podzemnem habitatu s pomočjo strokovnjakinje doc. dr. Simone Prevorčnik.

skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (6 a)
skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (10 a)
skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (11 a)
slika 2: Doc. dr. Maja Zagmajster, prof. dr. Rok Kostanjšek in doc. dr. Simona Prevorčnik iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Po zasluženem odmoru so profesorje iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani nasledili raziskovalci iz Morske biološke postaje. Prof. dr. Lovrenc Lipej nas je prepričal v izjemno biodiverziteto slovenskega morja, prof. dr. Valentina Turk pa nam je predstavila zahtevno preučevanje mikroorganizmov in z njimi povezanih morskih ekosistemov.

skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (19 a)
skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (21 a)
slika 3: Prof. dr. Lovrenc Lipej in prof dr. Valentina Turk iz Morske biološke postaje

Za konec nas je Bojana Lipej podučila o metodah terenskega poučevanja urbanega mokrišča kot življenjskega okolja.

skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (33 a)
skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (46 a)
skocjanski zatok DKJZPSJ 240318 (72 a)
slika 4: Predstavitev pedagoškega dela v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok

V želji, da smo udeleženkam približali sodobno dogajanje v okviru slovenske biološke znanosti na temo, se vsem lepo zahvaljujemo za udeležbo.

Pripravila: Darja Kranjc

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)