Ohranjajmo in obnavljajmo mokrišča za vodo in za življenje od Velikega Snežnika do malih Benetk in še naprej!

Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija (PŠJ) je v ponedeljek, 1. februarja 2021, organiziral spletni dogodek ob Svetovnem dnevu mokrišč (2. 2. 2021) z naslovom »Bogastvo mokrišč med Velikim Snežnikom in malimi Benetkami«.
logotip projekta ENGREEN
Dogodek je bil izveden v okviru projekta ENGREEN, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, PŠJ pa je v projektu vodilni partner.

Dogodek je potekal v skladu s sloganom letošnjega Svetovnega dneva mokrišč »Voda, mokrišča in življenje«. Mokrišča so namreč »ledvica« vsake pokrajine, so zbiralniki pitne vode in predstavljajo zibelko biotske raznovrstnosti. Ponedeljkov spletni dogodek je udeležence popeljal na virtualni sprehod po nekaterih od najbolj prepoznavnih mokrišč v čezmejnem območju Italija – Slovenija. 
Želeli smo izpostaviti tudi pomembnost varovanja mokrišč ter prizadevanja PŠJ in ostalih partnerjev za varstvo in obnovo teh izredno ranljivih ekosistemov, ki so zakladnica biotske pestrosti.

Program dogodka je bil pester kot je pestro življenje v mokriščih. Sodelovali so:
dr. Gordana Beltram, predstavnica RAMSAR,
Borut Peric, predstavnik Parka Škocjanske jame, Slovenija,
Gaia Fior, predstavnica Društva za zaščito kalov in mokrišč v Furlaniji - Julijski krajini,
VeGAL, predstavniki projektnega partnerja iz Veneta.

Kanjon ŠJ
Foto: Borut Lozej, Arhiv PŠJ

Ključno sporočilo dogodka je bilo, da so mokrišča izjemno dragoceni življenjski prostori z izredno veliko biodiverziteto in pestrostjo storitev v korist ljudi. 
Hkrati pa so mokrišča tudi zelo ranljivi ekosistemi, saj veljajo za enega najbolj ogroženih življenjskih prostorov na svetu.
 
Posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)