V soboto, 21. 11. 2015, smo se štiri ure na Delezovi domačiji v Škocjanu v teoriji in praksi spopadali z raznotero rabo volne. Na delavnico smo med drugimi vabili lokalne rejce ovac, ki pa se na vabilo niso odzvali.
slika 1: Tamara Urbančič med teoretičnim delom
Tamara Urbančič nam je predstavila pasme ovc, ki jih srečamo na Slovenskem ter izpostavila avtohtone pasme v izginevanju, kot so jezersko-solčavska, bovška ovca, istrska in belokranjska pramenka. Razložila je, da je zaradi strukture volne v kateri je pri slovenskih pasmah še najti stržen, pri merino ovcah pa ne, naša volna bolj groba. Povedala je, da iz lanolina s katerim je prevlečena volna, da ščiti ovce pred mokroto, danes delajo kvalitetne kreme. Od gnoja umazano volno iz trebuha in nog sama preizkušeno uporablja namesto gnojila, ki pa se v enem letu povsem razgradi. Slednjo rabijo vse bolj tudi za ekološko izolacijo. Ekološko zato, ker vedo, da se bo v naravi nekoč, za razliko od steklene volne ipd. materialov, lepo razgradila.
slika 2: Tamara razlaga izdelavo niti s preslico
Sledila je predstavitev ročnega postopka obdelave čistejše
volne, ki se jo praviloma postriže na hrbtni strani ovce. Opere se jo z
domačim milom ali nežnim šamponom in večkrat splakuje v deževnici, saj
se sicer rada stisne v kupčke, in nato suši v senci. Sledi česanje in
predenje s preslico ali kolovratom. Dvoje niti spredene volne se
zavrtijo v volnen sukanec, ki se lahko barva s prekuhavanjem z
različnimi rastlinami (npr. bzgove jagode za roza barvo, čebulji olupki
za rumeno, ...). Da so naravne barve obstojnejše, se volna najprej
čemaži s soljo, jabolčnim kisom in galunovcem ipd. preprati. Obarvano
volno se opere in posuši.
slika 3: Ana Dovgan uči mokro filcanje
Sledil je praktični del delavnice, kjer so
se udeleženke vežbale v delu s kolovratom in vretenom, pod vodstvom
izkušene filcarke Ane Dovgan, pa suho in mokro filcale krasne izdelke,
ki so si jih odnesle domov.
slika 4: Udeleženke vežbajo predenje s kolovratom
slika 5: Miš, ki so jo udeleženke izdelale pod vodtvom Ane Dovgan s postopkom filcanja na suho
Pripravila: Darja Kranjc Fotografije: Darja Kranjc in Darja Ivančič
Spletni piškotki
Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)