Od ovce do izdelka

V soboto, 21. 11. 2015, smo se štiri ure na Delezovi domačiji v Škocjanu v teoriji in praksi spopadali z raznotero rabo volne. Na delavnico smo med drugimi vabili lokalne rejce ovac, ki pa se na vabilo niso odzvali.

od ovc do volne b
slika 1: Tamara Urbančič med teoretičnim delom

Tamara Urbančič nam je predstavila pasme ovc, ki jih srečamo na Slovenskem ter izpostavila avtohtone pasme v izginevanju, kot so jezersko-solčavska, bovška ovca, istrska in belokranjska pramenka. Razložila je, da je zaradi strukture volne v kateri je pri slovenskih pasmah še najti stržen, pri merino ovcah pa ne, naša volna bolj groba. Povedala je, da iz lanolina s katerim je prevlečena volna, da ščiti ovce pred mokroto, danes delajo kvalitetne kreme. Od gnoja umazano volno iz trebuha in nog sama preizkušeno uporablja namesto gnojila, ki pa se v enem letu povsem razgradi. Slednjo rabijo vse bolj tudi za ekološko izolacijo. Ekološko zato, ker vedo, da se bo v naravi nekoč, za razliko od steklene volne ipd. materialov, lepo razgradila.

od ovc do volne 1b
slika 2: Tamara razlaga izdelavo niti s preslico

Sledila je predstavitev ročnega postopka obdelave čistejše volne, ki se jo praviloma postriže na hrbtni strani ovce. Opere se jo z domačim milom ali nežnim šamponom in večkrat splakuje v deževnici, saj se sicer rada stisne v kupčke, in nato suši v senci. Sledi česanje in predenje s preslico ali kolovratom. Dvoje niti spredene volne se zavrtijo v volnen sukanec, ki se lahko barva s prekuhavanjem z različnimi rastlinami (npr. bzgove jagode za roza barvo, čebulji olupki za rumeno, ...). Da so naravne barve obstojnejše, se volna najprej čemaži s soljo, jabolčnim kisom in galunovcem ipd. preprati. Obarvano volno se opere in posuši.

od ovc do volne 3b
slika 3: Ana Dovgan uči mokro filcanje

Sledil je praktični del delavnice, kjer so se udeleženke vežbale v delu s kolovratom in vretenom, pod vodstvom izkušene filcarke Ane Dovgan, pa suho in mokro filcale krasne izdelke, ki so si jih odnesle domov.

od ovc do volne 2b
slika 4: Udeleženke vežbajo predenje s kolovratom

od ovc do volne 4b
slika 5: Miš, ki so jo udeleženke izdelale pod vodtvom Ane Dovgan s postopkom filcanja na suho

Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Kranjc in Darja Ivančič

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)