Obisk kolegov iz iz krajinskega parka Moravski kras na Češkem

V maju, ko je narava najlepša, so na obisk regijskega parka Škocjanske jame prišli kolegi iz krajinskega parka na Češkem, po imenu Moravski kras. Strokovnjake različnih profilov, od geologa do biologov, smo gostili že nekajkrat. S Čehi, ki ravno tako upravljajo s krasom, imamo kar nekaj skupnih točk, pa tudi problemov. Predvsem pa tuji strokovnjaki cenijo naše naravne vrednote in matični kras. Zakaj? Predvsem zaradi tega, ker se je tu rodilo krasoslovje – veda o krasu, ker smo kraškim pojavom dali imena in ker je narava izjemno pestra in še vedno ohranjena. Ogledali smo si Škocjanske jame s širšo okolico, pa na novo urejeno Divaško jamo in Divaški kras. Potem smo pokukali še na Matarsko podolje ter čez kraški rob v Osp in Slovensko primorje.

Stalno ponavljajo: "Hej, Slovenija je res lepa!" Pa še nekaj nam povedo na uho: tako velikih in izjemnih stvari, kot so na Krasu, je na svetu res malo. Pohvale na račun dobrega upravljanja z jamami in Natura 2000 območjem kar dežujejo. Mi pa se bomo še naprej trudili in hodili po poti dobre prakse in slave, ki nam jo le-ta prinaša.

Obisk Moravski Kras 03  Obisk Moravski Kras 06  Obisk Moravski Kras 05

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)