Obisk etnološkega društva Srečno

Pred dobrim mesecem smo navezali stike s predstavniki Etnološkega društva Srečno iz Migojnic pri Grižah, v občini Žalec. Pri vzpostavitvi stika nam je preko gospoda Matjaža Cerovca pomagal Jože Požrl iz Gorič. Izrazili so željo, da bi si ogledali nekdanje rudnike v Vremah. Njihova rudarska druščina obišče vsako leto eno izmed lokacij bivših premogovnikov, lani so bili v Sečovljah.    slika 1: Na Štefanjinem razgledišču v PŠJ

Skupaj s članoma njihovega društva, dr. Jožetom Hribarjem ter gospodom Matjažem Cerovcem smo s predstavnico Parka Škocjanskih jam, Darjo Kranjc, z Občino Divača ter društvom TKŠD Urbanščica pripravili program ekskurzije, ki je bila prvo soboto v juniju.
Obisk »rudarskih kameradov« se je pričel v Parku Škocjanske jame, s predstavitvijo Parka ter značilnostmi Krasa, z vodjo Jano Martinčič, ki so ga doživljali s krajšim sprehodom do razgledišča, s pogledom na z Malo in Veliko dolino, na naravni most čez Reko, na Vremščico ter na Brkine.    slika 2: Predaja daril

Z avtobusom smo se zapeljali v Famlje, se namestili v dvorani bivšega rudniškega objekta, kjer smo se uradno pozdravili in izmenjali darila. V imenu občine Divača smo podžupanu Žalca, gospodu Ivanu Jelenu podarili knjigo avtorice Klelije Potokar, Vremska dolina med Krasom in Brkini. Dobrodošlico je v imenu KS Vreme izrekel predsednik Dušan Škrlj. Dr. Jože Hribar nas je presenetil z izjemnimi darili, ki predstavljajo njihovo rudarsko in hmeljarsko dediščino.
Po manjši pogostitvi, ki ga je pripravilo društvo Urbanščica, smo udeležencem predvajali film Jadrana Strleta, Zakriti premogovniki Krasa. Podrobneje sem predstavila zgodovino premogovništva na vremskem z ogledom prostorov nekdanjega »šhta« in njegovih zunanjih rudniških objektov ter predstavila tudi objekte, ki so bili povezani z gradnjo Južne železnice, z najstarejšim vodovodom na Krasu, "Cesarsko štirno s Tajhi« ter »vodarno Drago«, ki so si jo tudi ogledali.
   slika 3: Med ogledom filma o Zakriti premogovniki Krasa

Prijetno druženje se je zaključilo z načrti v prihodnje. Naša dramska sekcija bo sodelovala s skečem na njihovi knapovski prireditvi, ki bo v mesecu juliju v Zabukovici pri Žalcu. V jesenskem terminu pa si bomo ogledali tamkajšnji rudniški muzej ter tako nadaljevali z ogledi primerov dobrih praks.

Pripravila: Mirjam Frankovič Franetič
Fotografije: Mirjam Frankovič Franetič in Maruška Cerkvenik

slika 4: Gostje in gostitelji pred "šhtm"   

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)