Obeležitev mednarodnega dne biotske raznovrstnosti tudi v PŠJ

22. maj smo skupaj z revijama Moj planet in Gea ter s slovensko nacionalno komisijo za Unesco obeležili tudi v Parku Škocjanske jame. Podeljene so bile nagrade najboljšim udeležencem natečaja revij, Park pa je predstavil ilustriran plakat prereza udornice Velika dolina z delom jam.    Zbrane je najprej pozdravila direktorica Parka Škocjanske jame, dr. Gordana Beltram, in ob tem opozorila na pomen biotske raznovrstnosti v svetu. V podobnem duhu pa je nadaljevala tudi generalna sekretarka slovenske nacionalne komisije za Unesco in direktorica Urada za Unesco Marjutka Hafner.    Odgovorna urednica revije Moj planet, ki navdušuje najmlajše bralce, Maja Bajželj, je v nadaljevanju programa podelila nagrade nagrajencem natečaja, za katerega so morali prispevati risbico. Najlepše in nagrajene so predstavljene v Naravoslovnem centru PŠJ. Tisti, ki imajo oko bolj izurjeno za fotografijo, pa so nagrade prejeli iz rok odgovornega urednika revije Gea, Andreja Guština.


Zelo pomembna naloga parka, kot javnega zavoda je med drugim ozaveščanje obiskovalcev o pomenu varovanja ogroženih in zavarovanih tako rastlinskih kot živalskih vrst. V ta namen moramo znanstvene podatke in izsledke prirediti in jih predstaviti na poljuden, širši javnosti razumljiv način. V PŠJ smo zato izdelali plakat, kjer je z znanstveno ilustracijo predstavljen presek udornice Velika dolina. Biolog Samo Šturm s Parka Škocjanske jame in akademski slikar Aleš Sedmak, predsednik društva Kaverljag sta na koncu zbranim predstavila, koliko dela je bilo potrebnega za nastanek končnega izdelka.    Park pa že deseto leto sodeluje z učiteljicami in učitelji slovenskih šol pri ozaveščanju šolske mladine in ostale javnosti o pomenu ohranjanja ekosistemov. Med vsemi, ki to počnejo pa določene mentorice in učiteljice še posebej izstopajo po svoji vztrajnosti, požrtvovalnosti in skrbi za prenašanje znanja o naši vpetosti v dinamično mrežo življenja na Zemlji od katere smo odvisni. Te so v soboto prejele tudi zahvale za dolgoletno in požrtvovalno delo z mladimi.

Seveda pa prireditev ni minila brez kulturne note. Za glasbeno poživitev so poskrbeli fantje Brkinskega kvinteta, domačin Jan Gombač pa je z recitacijo opisal lepote jam.

Besedilo: Sidonija Mozetič
Fotografije: Mirjam Trampuž  Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)