Obeležitev 50. obletnice Konvencije o svetovni dediščini in 10. oblenice vpisa “Dediščine živega srebra. Almadén in Idrija” na Seznam svetovne dediščine

Letos obeležujemo 50. obletnico Konvencije o svetovni dediščini, ki danes prinaša tudi to, da imamo v Sloveniji pet območij, ki so vpisana na Seznam svetovne dediščine in so pomembna za vse generacije in vse človeštvo. Kot prve so bile vpisane Škocjanske jame leta 1986, leta 2011 je sledil vpis Prazgodovinskih kolišč okoli Alp, leto kasneje “Dediščine živega srebra. Almadén in Idrija”, leta 2017 so bili vpisani Starodavni in prvobitni bukovi gozdovi v Karpatih in drugih delih Evrope, lansko leto, 2021, pa še serija del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani.
V ta namen smo pripravili posvet o svetovni dedišini v Sloveniji in pogledom v prihodnost ter izzivom, s katero se soočajo njeni upravljavci.
Upravljavci vseh petih območij, vpisanih na Seznam svetovne dediščine, so predstavili glavne izzive, s katerimi se soočajo pri upravljanju. Ob tej priložnosti je bila izdana tudi publikacija, v kateri so ti prispevki tudi zbrani. Številni udeleženci so si ogledali tudi premiero kratkega promocijskega filma o dediščini živega srebra v Almadénu in Idriji.
Sledila je otvoritev potujoče razstave o svetovni dediščini v Sloveniji, ki je prav tako nastala ob sodelovanju vseh petih območij. Namenjena je tako domačinom, kot tudi obiskovalcem slovenskih mest, da se pobliže spoznajo z bogastvom Slovenije. Razstava bo preko celega leta na ogled v številnih slovenskih mestih, med drugim v Škofi Loki, Kočevju, Kobaridu, Novem mestu, na Ptuju in še kje.
Praznovanja so se udeležili predstavniki španske delegacije z županjo mesta, gospo Mario del Carmen Montes iz Almadéna ter namestnik španskega veleposlanika Kraljevine Španije v Ljubljani, njegova ekselenca, Martin Ramon.
Pester program smo zaključili s koncertom Godbenega društva rudarjev Idrija na gradu Gewerkenegg, ki neprekinjeno deluje že 357 let.
Izvedbo posveta, izdajo publikacije ter izdelavo razstave sta finančno omogočila Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Park Škocjanske jame.

Rosana Cerkvenik 

  Posnetek zaslona 2022 06 14 114917  Posnetek zaslona 2022 06 14 115024  Posnetek zaslona 2022 06 14 114803

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)