Obeležili 200. obletnico prve turistične poti v Škocjanske jame

V Parku Škocjanske jame smo obeležili 200. obletnico prve turistične poti v Škocjanske jame. Z zavedanjem, da se je zgodovina raziskovanja jam začela ravno na tem območju je bila s krajšo slovesnostjo obeležena 200. obletnica prve turistične poti v Škocjanske jame.
Raziskave so omogočile razvoj turizma in ne nazadnje je ravno zgodovina raziskav jamskega podzemlja eden od glavnih razlogov, da so bile Škocjanske jame vpisane na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine UNESCO, in sicer konec novembra 1986. Škocjanske jame so edinstven naravni pojav, ki ga je potrebno negovati, ohranjati in turistični del jam dati na ogled obiskovalcem, ki znajo ceniti dediščino človeštva.
V 19. stoletju so pričeli načrtne raziskave Škocjanskih jam in leta 1890 prišli do Mrtvega jezera. Po starejših navedbah v literaturi je dal deželni svetnik Matej Tominc (po njem se imenuje Tominčeva jama) leta 1819 narediti (po drugih virih pa popraviti oziroma obnoviti) stopnice do dna Velike doline. Ob tej priložnosti so 1. januarja 1819 pričeli voditi vpisno knjigo obiskovalcev. Ta datum štejejo za začetek sodobnega turizma v Škocjanskih jamah.

200 letnica prve turistične poti01  200 letnica prve turistične poti02

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)