O zdravilnih rastlinah v naši okolici

V petek, 26. 2. 2010 smo se domačini in ostali vabljeni ponovno zbrali na upravi parka. Tokrat je pogovor stekel o zdravilnih rastlinah z ljubiteljsko zeliščarko, gospo Jadranko Jerina iz Sežane.    Pogovarjali smo se o njihovem nabiranju, sušenju, shranjevanju in uporabi.
Gospa Jerina nas je opozorila, da je potrebno zdravilne rastline nabirati v zmernih količinah, saj so nekatere med njimi zaščitene in na sploh se je do narave potrebno vesti spoštljivo, je poudarila. Šele takrat jo bomo lahko začutili in tudi v njej lažje našli kar iščemo.
Posebej smo obdelali dren, bezeg, rman, lipo, ognjič, šipek, slez, gabez, regrat, divji kostanj, koprive, preslico, robido, šentjanževko, brinj, rutico, žajbelj in še nekaj drugih rastlin.
   Pogovor je potekal o pripravi in uporabi čajev, mazil in tinktur. Naša vabljena sogovornica nam je razložila katere rastline in njihove dele se samo namaka v mrzli kopeli, katere se popari in katere kuha. S seboj je prinesla kar precej mešanic in izdelkov, ki smo si jih še posebej ogledali in spoznali.
Poudarila je, da pri zdravilnih rastlinah ne gre za zdravila, uporabljajo se namreč kot preventiva ali za blažitev lažjih zdravstvenih problemov.
Pogovor se je raztegnil globoko v večer in še bi lahko trajal, saj se je izkazalo, da je zanimanje za znanja o zdravilnih darovih narave med nami res veliko.


Pripravili: Darja Ivančič in Darja Kranjc
Fotografiji: Rosana Cerkvenik in Darja Kranjc
 

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)