Novo: Ogled Škocjanskih jam

Ogled po celotni turistični poti Škocjanskih jam.
Ogled se prične na sprejemnem centru od koder se boste v spremstvu vodnikov peš podali proti udornici Globočak, kjer se nahaja vhod v Škocjanske jame. Skozi umetni tunel boste najprej stopili v Tiho jamo – suhi fosilni rov, ki je bogat s številnimi raznovrstnimi kapniškimi tvorbami. Sprehodili se boste skozi največjo dvorano Tihe jame z imenom Velika dvorana, kjer boste občudovali Orjaka, ki je eden največjih kapnikov v jamskem sistemu.
Pot se iz Tihe jame nadaljuje v Šumečo jamo, kjer vas bo pozdravila reka Reka in se podali skozi enega največjih podzemnih kanjonov v Evropi. Enormne dimenzije kanjona, bučanje Reke in prečkanje znamenitega Cerkvenikovega mostu nad rečno strugo, ne pustijo nobenega obiskovalca ravnodušnega.
Ob prihodu na dnevno svetlobo boste ogled samostojno nadaljevali po Veliki dolini, ki je ena največjih udornic v Sloveniji. Mimo Tominčeve jame, ki je pomembna zaradi številnih arheoloških najdb, se pot vije pod naravnim mostom v Malo dolino. Po mostu, katerega oblika konstrukcije spominja na človeško ribico, boste vstopili v Mahorčičevo in Mariničevo jamo, ki leži pod vasjo Škocjan, po kateri je cel jamski sistem dobil ime. Po izhodu iz jame se boste povzpeli do vasi Matavun, kjer boste prečkali cesto in sledili oznakam do izhodišča na sprejemnem centru.
V primeru, da je opisana pot, ki traja med dvema urama 30 minut in tremi urami, njena dolžina pa znaša 5 km in vsebuje pribl. 1000 stopnic prenaporna, se lahko ob prihodu na dnevno svetlobo odločite za predčasen izhod iz jamskega sistema v Veliki dolini (kar pomeni 3 km hoje in 500-800 stopnic).
V mesecih januar, februar, marec, april, november in december se ogled Škocjanskih jam zaključi z izhodom iz Velike doline.
Vse obiskovalce naprošamo, da sledite navodilom osebja parka, skrbite za svojo varnost ter spoštujete in varujete naravo. V notranjosti jame fotografiranje ni dovoljeno.
Vsem obiskovalcem priporočamo, da so oblečeni v udobna športna oblačila, primerno obuti, imajo s seboj pokrivalo za glavo in zadostno količino vode ter v primeru dežja dežnik, saj se del poti prehodi po površju.  

Želimo vam prijetno počutje in uživanje v odkrivanju čudes narave!


Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)