Nočni letalci v Škocjanskih jamah

V okviru spremljanja stanja populacij netopirjev v Parku Škocjanske jame smo včeraj opravili mreženje osebkov v "Miklovem skednju" v sistemu Škocjanskih jam. Dobili smo zanimive rezultate.    Netopirji niso slepi, v temi se orientirajo po zvoku. Sliko okolice s položajem plena si ustvarijo tako, da oddajajo zvok visoke frekvence in z občutljivim sluhom prestrezajo njegov odmev. Večina evropskih netopirjev se prehranjuje z žuželkami in drugimi členonožci.
V jame se netopirji zatekajo pozimi, ko se z upočasnjeno presnovo in močno znižano telesno temperaturo prebijejo skozi neugodne razmere v trdnem spancu. Konec pomladi in poleti so v jamah tudi porodniške kolonije - skupine samic z mladiči. Rjave lise na stropu in veliki kupi iztrebkov - gvana ob poteh po Škocjanskih jamah pričajo, da je tam visela večja skupina netopirjev.
Med mirovanjem so netopirji zelo občutljivi za vznemirjanje. Kot predstavniki letečih sesalcev so zelo ogroženi zaradi uničevanja njihovih prebivališč in preganjanja iz njih, spreminjanja njihovega življenjskega prostora in pretirane uporabe pesticidov.    Škocjanske jame z okolico veljajo za enega pomembnejših življenjskih prostorov netopirjev. V jamah jih živi vsaj dvanajst različnih vrst. Največ je dolgokrilih netopirjev, dolgonogih netopirjev in velikih podkovnjakov. V jame se netopirji zatekajo pozimi. Neugodne razmere prebijejo tako, da trdno spijo, pri tem se jim upočasni presnova in močno zniža telesna temperatura. Med zimskim mirovanjem so netopirji zelo občutljivi za vznemirjanje. Konec pomladi in poleti so v jamah porodniške kolonije – skupine samic z mladiči, ki lahko štejejo več tisoč osebkov! Med visenjem na stropu, v duplu ali podstrešju najraje nemoteno počivajo. To je netopirski krepčilni spanec.   Mreženje netopirjev je potekalo od 19h pa vse do 2h zjutraj. Na postavljene mreže se je ulovilo več kot 30 osebkov 4 različnih vrst netopirjev.
Pričakovano je bilo največ Dolgokrilih netopirjev (Miniopterus schreibersii), kateri trenutno tvorijo porodniške kolonije, kar nam je potrdila najdba samic in juvenilnih osebkov.
Več brejih samic Velikega podkovnjaka (Rhinolophus ferrumequinum) smo iz mrež takoj izustili, brez nadaljnih meritev in pregledov.
Vsekakor smo se razveselili najdbe Dolgonogih netopirjev (Myotis capaciinii) tao adultnih osebkov kot juvenilnih osebkov.
Navadni netopir (Myotis myotis) odrasel samec, zagotovo star že več let (pregled obrabe zobovja) je bil najtežji predstavnik večera (skoraj 25g teže).

Strokovno so monitoring opravili predstavniki CKFF, skupaj z nekaj navdušenci, ljubitelji narave, ki smo seveda z veseljem sodelovali pri dogodku.
Vsekakor zanimivi rezultati za zavarovano območje Škocjanskih jam. Vse osebke smo seveda po pregledu ponovno izustili v naravo.

Pripravil: Samo Šturm
Foto: Dolgokrili netopir, (Dagmar Wolf Arhiv PŠJ)  

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)