Ni jim bilo z rožicami postlano

Naš prostor je bil v preteklosti skozi celotno zgodovino močno naravnan k izseljevanju. Če ta del naše zgodovine običajnih ljudi poznamo, lahko boljše razumemo selitve v današnjem času in stiske teh, ki morajo zaradi neznosnih razmer, ekonomskih idr. političnih razlogov oditi od doma. S temi mislimi je svoj nagovor začel zgodovinar dr. Miha Zobec iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, avtor monografije Nevidni in pozabljeni, ob zaključku predstavitev raziskovalnega dela Mreže šol parka Škocjanske jame (v nadaljevanju MŠ PŠJ) v počastitev mednarodnega dneva žena in mater, ki smo ga letos posvetili izseljenstvu v naših krajih skozi čas.

razstava izseljenstvo DKJZPSJ 110824 (15A)

V šolskem letu 2023/2024 je osem osnovnih šol iz naše mreže raziskovalo vprašanje stalnega ali začasnega odhajanja iz domovine, zaradi ekonomskih, prisilnih (političnih, verskih, etničnih) ali osebnih razlogov na našem UNESCO biosfernem območju skozi čas ter ustvarjalo na temo. Tri od omenjenih osnovnih šol so letos sodelovale prvič, saj sodijo v skupino petih šol, ki so se MŠ PŠJ pridružile v minulem šolskem letu.
Več o o tem kaj vse so naši učenci zbrskali, dokumentirali, ustvarili, spoznali in predstavili 8. 3. 2024 na sklepnem dogodku v našem Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu si lahko preberete na tej povezavi.

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)