Naravoslovni dan na OŠ Pregarje

V petek, 17.5.2024 smo se strokovni sodelavci Parka Škocjanske jame odpravili na Osnovno šolo Rudija Mahniča-Brkinca Pregarje. Tam nas je pričakalo 35 otrok celotne šole. 
Najprej smo se pogovorili o pomenu kalov - zakaj so jih včasih zgradili in kakšno vlogo imajo danes. Skupaj smo obiskali dva kala v bližini šole. Z ročno mrežo smo vzorčili po kalih in pogledali, katere živali so se ujele. Našli smo pupke, paglavce žab, ličinke kačjih pastirjev, vodne drsalce, vodne ščipalce, ličinke enodnevnic in polže. Učenci so pridno opazovali, kaj vse se v kalu dogaja in opazili so tudi belouško. 
V kalih so prisotne tudi ribe, zato smo ozavestili o problemu tujerodnih vrst in za kaj ne smemo rib vreči v kale, ko se jih doma naveličamo. Po končanem terenskem delu, smo se vrnili v šolo in vtisnili spomine z risbami in pobarvankami. 

Naravoslovni dan je bil izveden v okviru projekta ENGREEN 2, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.


NaravoslovniDanOŠPregarje 01  NaravoslovniDanOŠPregarje 02  NaravoslovniDanOŠPregarje 03 

NaravoslovniDanOŠPregarje 05

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)