Najlepša učilnica je v naravi

V sredo, 10. januarja 2024, smo zaposleni Parka Škocjanske jame obiskali učence 5. in 6. razreda Osnovne šole Toneta Tomšiča v Knežaku. V njihovih učilnicah smo se učili o zanimivostih »beuga kamna« oz. apnenca, kot mu tamkajšnji domačini rečejo, naučili smo se, kaj je tektonsko okno, našteli vsa bližnja presihajoča jezera, bližnje reke, hribe, pa tudi ptice, ki tu gnezdijo, drevesa, ki tvorijo gozd v okolici šole, in še marsikaj drugega. Sledil je najzanimivejši del naravoslovnega dne – odhod na teren!

Sprehodili smo se po gozdu in pašnikih v bližini šole, opazovali naravo okrog sebe in se na vsakem koraku nečesa naučili. Stopinje katere živali so vidne v blatu? Kaj se zgodi s porušenimi drevesi v gozdu? Katere ptice živijo v duplih? Kdo se prehranjuje z žirom? Plod katerega drevesa sploh je žir? Na kateri kamnini reka ponikne? Kdaj spet pride na površje? Zakaj so nekatera jezera presihajoča? Kako ločimo jelko in smreko? Kaj so invazivne vrste? Zeblo nas je! Zato smo razmišljali tudi o tem, zakaj piha burja, kako nastane in poveča občutek mraza.
 
Nato smo se vrnili v toplo učilnico na šoli, kjer smo strnili vtise o vsem, kar smo na terenu opazili. Vsi pa bi se zagotovo strinjali, da je najlepša učilnica tista, v naravi. 

Ucilnica v naravi 10012024 01  Ucilnica v naravi 10012024 04  Ucilnica v naravi 10012024 02

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)