Kuhali smo in pekli s Sandro Pelicon

V soboto, 6. 2. 2010, smo imele kuharice in kuhar v Parku Škocjanske jame veliko dela. Gospa Sandra Pelicon iz Društva Planta je zainteresirane domačine vodila skozi šesturno delavnico kuhanja štrukljev in peke kruha po starem. Pravi namreč, da gre domača kraška kuhinja zelo hitro v pozabo, medtem ko je novosti vedno dovolj. Mlade je potrebno naučiti kakšne so bile jedi njihovih prednikov in to čim prej, da ne gredo v pozabo.    Slika 1: Med pripravo skutinega nadeva za štruklje

Pa smo začeli. Od enajstih udeleženk in udeleženca jih je, v dobro ogreti predavalnici, za delo poprijela vsaj polovica. Ostali smo budno spremljali dogajanje in si zapisovali neštete nasvete, ki jih je gospa Sandra stresala med nas kot za šalo. Pokazala nam je koliko različnih dobrot si lahko pripravimo iz istega testa, kar je gotovo praktična lastnost domače kuhinje, ki pa zahteva svoj čas.

   Slika 2: Zavijanje štrukljev

Najprej smo pripravili skutine in orehove štruklje in med tem ko so se ti kuhali, spekli še mlinca. Z nekoliko polnimi želodčki, smo se lotili priprave ocvirkovega kruha, kruha s pršutom in sirom ter peke koščkov skutinih in orehovih štrukljev, ki so se izkazali za imenitne biškote. S slednjim smo spoznali kako se lahko domača kuhinja s kančkom inovativnosti tudi osveži.
Pripravljene dobrote smo preizkusili v kombinaciji s teranovim likerjem, malinovim sokom in teranom, s čimer nas je počastila naša učiteljica.    Slika 3: ... prenos znanja?

Že precej utrujeni smo se lotili priprave ajdovega kruha z orehi, ki smo ga spekli v žemljicah in štručkah. Na lastne oči smo se prepričali, da je priprava ajdovega kruha precej težavna, v primerjavi s pripravo pšeničnega, saj se ne mesi tako lepo. Še dobro, da je za delo poprijel izkušeni Drago Požrl in ga tudi odlično izpeljal. Seveda ni šlo, da nebi za konec spekli še hlebčkov slastnega pšeničnega kruha.
Gospa Sandra je poskrbela, da je bilo napečenega dovolj in je vsak lahko nekaj odnesel za pokušino svojim domačim. Na tak način smo se jim opravičili za celodnevno odsotnost, ki pa je bila v vseh pogledih za naša gospodinjstva pridobitev. Tudi z vidika prenosa znanja o lokalni kulinariki.


Pripravila: Darja Kranjc
Fotografije: Darja Kranjc


Slika 4: Napekli smo...    

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)