Kdo je največji car med potepuhi v Škocjanu?!

Morda je kdo od udeležencev minulega Dneva parka Škocjanske jame, Jamskega praznika – »Belajtnge« zasledil plakat, ki je z zgornjim naslovom pozival k udeležbi na turnirju z dvema ponovitvama na trgu v Matavunu. Sodnici Vanja Debevec in Darja Kranjc sta v okviru obeh ponovitev uspeli pridobiti po tri pare izzivalcev. Na prvem turnirju je zmagal dvojec Špela in Marko iz Sežane, na drugem pa Pina in Pika iz Barke. Prvemu je do cilja uspelo v 17 minutah, drugi pa je do jame prišel v neverjetno hitrih 15 minutah. In v čem so tekmovali? V »čisto novi« igri Škocjanski potepuh.

belajtnga A
slika 1: Avtorici igre Škocjanski potepuh Sabina Pugelj (sedi levo) in Marjeta Malešič (sedi desno) ter oblikovalec Jože Požrl (stoji zadaj) so nas obiskali na turnirju (foto: Darja Kranjc)

Namizno igro, ki igralce preko sistema nagrad, kazni in kratkih opisov vsebin uči o naravi, kulturi in delu Regijskega parka Škocjanske jame, sta si že leta 2007 zamislili arheologinja Sabina Pugelj iz Kosez in etnologinja Marjeta Malešič iz Koprive, ki sta bili tedaj na sezonskem delu v Parku Škocjanske jame.
Kar nekaj let je preteklo z igro v omari, ko se je upravljavcu parka končno pokazala možnost priprave za igro nepogrešljivih ilustracij. Petinpetdeset prekrasnih vinjet in zamisel zasnove vizualne podobe igralne površine je v letu 2014 izdelala ilustratorka Marija Prelog iz Ljubljane znana po svojih slikovitih upodobitvah rastlin in živali.

belajtnga 1A
slika 2: Napeta igra med turnirjem (foto: Darja Kranjc)

S strani strokovnih služb Parka pregledana besedila v slovenskem in angleškem jeziku, ilustracije in zasnovo je v obdelavo vzel oblikovalec Jože Požrl iz Divače. Še isto leto je dokončno postavil igralno podlago, karte in škatlo z ilustracijami. V nadaljevanju smo izvedbo zaupali podjetju Kocka iz Mengša, ki je javnosti morda najbolj znano po igri Monopoli. Ta del projekta se je nekoliko zavlekel, saj je bilo potrebno poskrbeti za dokumentacijo in testiranja, da je igra, - ki je sicer uradno primerna za otroke od 6 do 99 let starosti, neuradno pa je najnižja primerna starost nekje 10 let, - dobila oznako CE. 

belajtnga 3A
slika 3: Dvojec Špela Marko zmagovalec prvega turnirja (foto: Darja Kranjc)

Izvirna igrača temelji na delu nekdanjih vodnic, ki se nista ustavili zgolj pri vodenju, ampak sta svoje kreativne sile vpeli z željo po ustvarjanju dodane vrednosti ponudbe parka. Ker nista profesionalki na področju izdelave iger, je čar Škocjanskega potepuha v njegovi ljudskosti. Značilnost ljudskega pa je, da je sad generacij in generacij piljenja. Tako pričakujemo tudi povratne informacije igralcev Potepuha, ki jih bomo z naslednjimi izdajami na podlagi mnenja avtoric v igro po potrebi vnašali, da bo postala še bolj naša in zares povsem carska.

belajtnga 2A
slika 4: Sodnici podeljujeta medalji dvojcu Pina Pika, ki je slavil v drugi ponovitvi turnirja (foto: Marijaliza Fajdiga)

Igro dobite v trgovinici na informacijskem centru PŠJ, brezplačne izvode pa so prejele naše šole in knjižnice, kjer si jo lahko vzamete na pokušino.

Untitled 2
slika 5: Družabna igra Škocjanski potepuh (foto: Darja Kranjc)

Pripravila: Darja Kranjc
X Spoštovani,

obveščamo vas, da zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, ogled Škocjanskih jam ni mogoč, dosegljivi smo le na naslednjih kontaktih: 05 70 82 100, elektronska pošta: #EM#7072684374766c296f667c257f64#EM#Dear visitors,

we are informing you that due to safety reasons to prevent the spread of the coronavirus outbreak, the visits of the Skocjan Caves are not possible. We can be reached at the following contacts: 00386 5 70 82 100, e-mail: #EM#7072684374766c296f667c257f64#EM#

Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)