Jamski praznik – Belajtnga 2011

Tudi letos je zadnjo nedeljo v maju zaznamoval Dan parka Škocjanske jame, Jamski praznik - »Belajtnga«. Letošnja Belajtnga je bila že peta zapored, kar pomeni, da se je praznik med obiskovalci dobro prijel, pomeni pa tudi, da je ekipa med domačini in zaposlenimi v parku dobro usklajena.    slika 1: Mogočen vhod v podzemlje (foto: Matej Skubic)

Tudi letos so se aktivnosti za izvedbo Belajtnge začele več kot mesec pred dogodkom. Skupni sestanki, nabor in izbor stojničarjev, pridobivanje vseh potrebnih soglasij za dogodek ter oblikovanje programa praznika so bile prve naloge. Tisto »vidno« delo se je pričelo v petek, 27. maja, ko so fantje pripeljali stojnice in izbrali mlaja, ki predstavljata dobrodošlico obiskovalcem praznika; ženski del pa je poskrbel za pripravo trakov za njegovo okrasitev in označitev poti do jame. Z vremenom nekoliko muhasta sobota je bila namenjena postavitvi in krasitvi mlajev, označevanju poti in številnim drugim obveznostim, ki smo jih skupaj izvedli v dobri volji, zaključili pa ob dobri hrani.
Za razliko od nekaterih preteklih Belajtng, nas je nedelja pričakala v soncu, ki je poskrbelo za dodatno pozitivno vzdušje na prazniku. Jamski praznik je obiskalo skoraj 1500 obiskovalcev, za njih pa je skrbelo 60 domačinov in uslužbencev parka. Ti so usklajeno delovali pri urejanju parkiranja, skrbi za varnost v jami ter organizaciji otroških delavnic in družabnih iger.
Letos smo bili še posebej veseli, da smo lahko udejanili enega od ključnih namenov izvorne Belajtnge. Upravljavec jame je domačinom in ostalim gostom na ogled postavil kaj je bilo v jami storjenega v preteklem letu. Na Belajtngi 2011 so si obiskovalci tako ogledali Mahorčičevo in Mariničevo jamo ter Malo dolino. Ta del jamskega sistema je obiskovalcem ponovno na ogled po več kot 40 letih. Obnova poti po jami in druge infrastrukture je potekala v okviru operacije »Vlaganja v turistično infrastrukturo parka Škocjanske jame«, ki je sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstev Ministrstva za gospodarstvo Republike Slovenije.
   slika 2: Stojničarka Mojca (foto: Matej Skubic)

Po ogledu tega nadvse zanimivega dela jamskega sistema so se obiskovalci sprehodili po vaseh parka, kjer so bile na ogled in na prodaj številne dobrote in izdelki zlasti iz širšega območja parka. Številni obiskovalci so imeli na voljo dobrote iz kozjega sira kmetije Štemberger iz Vrbice pri Ilirski Bistrici, gozdne sadeže, jagode in gobe Damjana Štembergerja iz Ilirske Bistrice, češnje kmetije Kofol iz Dekanov, zelišča, izdelke iz zelišč in pirino pecivo družine Hribar iz Kuteževega, suho in sveže sadje ter sadna žganja Antona Biščaka iz Buj, med, medene in kvačkane izdelke Line Frank iz Topolca, sladoled Igorja Lovrenčiča iz Pobegov, kmetijske pridelke jeponujala tudi Brigita Volk iz Suhorja, domačija Žagar Igorja Dekleve iz Buj pa je predstavila svoj obnovljen vodni mlin in ponudila v njem zmleto moko. Tudi brez priznanega slivovca in brinjevca ni šlo, saj so se predstavili člani Društva proizvajalcev kraškega brinjevca iz Sežane in Društva proizvajalcev brkinskega slivovca iz Hrpelj, Boštjan Gašperšič iz Famelj pa je predstavil svoje žganjarske kotle. Že tradicionalno so se predstavile članice Društva kmetic sežanske regije in domače Turistično društvo Škocjan, na novo pa so se predstavili člani Kulturno zgodovinskega društva Turn iz Smrij, ki so prikazali zgodovino brkinskega žganjarskega kotla. Na stojnicah so bili na voljo tudi okrasni in uporabni predmeti, spominki in naravna mila Mojce Žnidaršič iz Kuteževega, izdelki domače-umetnostne obrti ter ročno kovani izdelki z železa Saše Pavlina iz Komna.
Predstavili so se učenci in študentje. Učenci O.Š. Divača so predstavili projekt »Doživimo kamen in pustimo v njem svoje sledi«, njihovi sojunaki iz podružnične šole Vreme pa projekt »Izdelava netopirnic«. Študentje Višje šole iz Sežane so pripravili predstavitev projekta spominkov parka Škocjanske jame ter prikazali klesanje kraškega kamna. Člani TD Škocjan so poskrbeli za ogled cerkve, v prostorih društva pa je bila na ogled slikarska razstava Cveta Vidoviča.
   Slika 3: Pravljični nastop Združenja rejcev lipicancev Slovenije z Niko Gombač iz Matavuna v sedlu (foto: Gea Gombač)

Domačinke in zaposlene v parku so poskrbele za bogat program za najmlajše. Na trgu v Matavunu so se najmlajši zabavali z risanjem s kredami, izdelavo piščalk in koškov iz trpotca, pečenjem palačink ter šebeso. Na Vnckovem ognjišču so najmlajši prisluhnili pravljici o Brkonji Čeljustniku v izvedbi Vilme Žnidarčič. Predvsem moški del ekipe pa se je vneto zagrel za škorvanje, kasneje pa tudi za turnir v briškoli na turistični kmetiji Pr Betanci, kjer se je tudi zaključila Belajtnga 2011.

Za nami je torej še ena uspešna Belajtnga. Brez delovne vneme in dobre volje ne bi šlo. Zato naj se v tem članku iskreno zahvalimo vsem domačinom v parku in zaposlenim za vse delo, ki je bilo storjeno. Iskrena zahvala tudi vsem ostalim sodelujočim – stojničarjem in ostalim, ki so predstavljali svoje dejavnosti ter ponudnikom gostinskih storitev v parku.


Besedilo: Rosana Cerkvenik
Fotografije: Matej Skubic, Gea Gombač, Darja Ivančič in Darja Kranjc
Objava: Darja Kranjc


slika 4: Društvo kmetic sežanske regije je ponovno navdušilo (foto: Gea Gombač)
slika 5: Vilma Žnidarčič na Vnckovem ognjišču pripoveduje o Brkonji Čeljustniku (foto: Darja Kranjc)    


Spletni piškotki

Spletno mesto park-skocjanske-jame.si za svoje delovanje uporablja piškotke. Prosimo označite, za katere dovolite hranjenje (O piškotkih)